Volledig scherm
© ANP XTRA

Dalfsenaar krijgt taakstraf en voorwaardelijk cel voor stelen vier zakken stoofperen

Een taakstraf van 20 uur en twee weken cel voorwaardelijk. Dat voor vier zakken stoofperen en een bosje lelies. Zonde van de tijd van de rechtbank, vond de advocaat. Een aanslag op het vertrouwen van eigenaren van kraampjes langs de weg, oordeelde de rechter.

,,Kraampjes aan de kant van de weg zie je in het oosten en noorden van het land nog. Dat door het vertrouwen van de mensen. En dat vertrouwen loopt hier een deuk op’', zei de politierechter woensdag tegen de 63-jarige Harman O. uit Dalfsen. Hij doelde op het vertrouwen dat de verkopers hebben in de koper die netjes het verschuldigde bedrag in een bakje bij het onbemande kraampje achterlaat. 

De zwakbegaafde man reed op 15 augustus in zijn bestelwagentje langs een van die kraampjes net buiten Raalte. Hij stopte, laadde vier zakken stoofperen in, en reed verder. O. wist niet dat juist op dat moment de eigenaar van de kraam vanachter zijn woonkamerraam de diefstal op heterdaad door zijn verrekijker gadesloeg. De man riep zijn zoon, startte de wagen en het duo zette de achtervolging in. De politie werd gewaarschuwd en die wist de dief van vier zakken stoofperen klem te rijden. In de wagen bleek ook een bosje lelies te liggen. En een paar huizen verderop stond juist een kraampje met deze bloemen.

O. zei wel degelijk betaald te hebben, voor zowel de peren als de bloemen. De vijf euro voor de peren had hij onder een van de bakken gelegd. Volgens de eigenaar van de kraam lag er niets. Toch ging O. de volgende dag terug en rekende netjes af met beide kraameigenaren. 

Daar had het bij kunnen blijven, zei advocaat Dick-Pieter Poppe. Maar het Openbaar Ministerie maakte er een zaak van, ook omdat O. nog in de proeftijd liep van een voorwaardelijke straf van een andere diefstal. De officier wil dat O. die openstaande 100 uur taakstraf alsnog uitdient. Daarnaast vroeg de officier om een werkstraf van 60 uur en 3 weken cel voorwaardelijk. 

De rechter kwam lager uit mede omdat O. de schade al vergoed heeft. Van de openstaande taakstraf van 100 uur vindt de rechter dat O. daarvan de helft moet werken. De rest blijft hem boven het hoofd hangen. 

Vechtdal