Voorzitter Janine Schiphorst (l) en raadsgriffier Joost Leegwater in de verder verlaten raadszaal, voor de digitale vergadering van de raadscommissie in Dalfsen.
Volledig scherm
PREMIUM
Voorzitter Janine Schiphorst (l) en raadsgriffier Joost Leegwater in de verder verlaten raadszaal, voor de digitale vergadering van de raadscommissie in Dalfsen. © Frank Uijlenbroek

Dalfser politiek vergadert digitaal en is ‘live’ te zien; Hardenberg en Ommen wachten op spoedwet

updateDe gemeenteraad van Dalfsen vergadert vanavond via de digitale weg. De raadscommissie wordt achter gesloten deuren gehouden, met maar twee personen op veilige afstand van elkaar in de raadszaal: commissievoorzitter Janine Schiphorst en raadsgriffier Joost Leegwater. De thuiswerkende burgemeester, wethouders en de raadsleden zijn via een online-vergadersysteem met elkaar verbonden. Alles werkt volgens plan en daardoor kunnen inwoners ‘live’ meekijken met de beraadslaging van het hoogste bestuursorgaan.

Afgelopen maand maakte de Dalfser gemeenteraad nog gebruik van een wettelijke bepaling waardoor ze - in tweede instantie, na een verdaagde vergadering - besluiten kon nemen zonder de vereiste meerderheid die fysiek aanwezig hoort te zijn. De zes fractievoorzitters maakten daarbij de standpunten van hun partij bekend. Het ging daarbij uitsluitend om zogeheten hamerstukken: niet-controversiële besluiten waar al eerder over was gedebatteerd en waar de gehele raad mee kon instemmen. Onderwerpen die meer discussie vergden, werden uitgesteld.

 1. Bewusteloos schoppen van man (37) uit Nieuwleusen in Kampen heeft mogelijk gevolgen voor carbidschieters
  PREMIUM

  Bewuste­loos schoppen van man (37) uit Nieuwleu­sen in Kampen heeft mogelijk gevolgen voor carbid­schie­ters

  Een 37-jarige man uit Nieuwleusen is tijdens de afgelopen jaarwisseling in Kampen het slachtoffer geworden van een zware mishandeling. Hij is door een groep carbidschieters tegen zijn hoofd geschopt, waarbij hij zijn tanden verloor, zijn kaak brak en uiteindelijk bewusteloos raakte. Dat blijkt nu uit de evaluatie van de gemeente Kampen over de jaarwisseling. Voor de mishandeling zijn begin april vier 18-jarige Kampenaren aangehouden.
 2. Uitbater Oude Station blij met groen licht van Dalfsen én NS voor ruimer terras
  PREMIUM

  Uitbater Oude Station blij met groen licht van Dalfsen én NS voor ruimer terras

  Als de horeca pinkstermaandag klokslag twaalf uur de deuren met een diepe zucht mag openzwaaien, zullen met het verwachte zonovergoten weer terrassen vermoedelijk overspoeld worden door liefhebbers van een hapje en een drankje. Maar met de geldende coronaregels is het praktisch onmogelijk evenveel gasten toe te laten als in het verleden. Daarom helpt Dalfsen uitbaters door tijdelijk toe te staan dat ze hun terrassen uitbreiden op gemeentegrond, zonder daarvoor extra ‘huur’ in rekening te brengen.

Vechtdal