Volledig scherm
Moes Hartman Kok (links) en Erwin Meijer zijn tevreden. "Het werd nog drukker dan we verwachtten." © FFU Press Agency

De Fabriek in Dalfsen oogst al veel lof

DALFSEN - De Fabriek in Dalfsen is open voor het publiek. Het nieuwe grand-café annex restaurant naast theater De Stoomfabriek doorstond zijn vuurdoop dit weekend glansrijk.

"We hadden het goed voorbereid, maar het werd nog drukker dan we verwachtten", zegt Erwin Meijer, terugkijkend op het eerste weekend waarin grand-café De Fabriek zijn deuren opende voor belangstellenden.

En dus werd het alsnog flink aanpoten voor Meijer en zijn collega Moes Hartman Kok en de ruim tien medewerkers. Maar dat deden ze graag, in de wetenschap dat veel Dalfsenaren hun eerste indrukken graag zullen doorvertellen.

Uitstekende start
Niet alleen het grote bezoekersaantal - vooral op zondagmiddag, met een sfeervol akoestisch concert van de Dalfser zanger Allard Nijeboer - maar ook de lovende reacties op Facebook en Twitter getuigen van een uitstekende start. Een greep: 'Een aanwinst voor ons dorp', 'vriendelijk ontvangen en heerlijk gegeten' en 'de bier- en bitterballentest was uitstekend'. Wat dat laatste betreft: de voorraad bitterballen was maandag helemaal op.

Hartman Kok grinnikend: "We plaatsten een nieuwe bestelling en kregen later een telefoontje van de leverancier: twintig dozen viel in de categorie 'afwijkende orders'. Ze wilden even zeker weten of het wel klopte." Afgaand op de reacties zijn de twee horeca-ondernemers er uitstekend in geslaagd om de sfeer van grand-café en restaurant in elkaar te laten overvloeien. Net zoals de integratie van de beoogde industriële uitstraling en de huiselijke sfeer.

Interieur
Meijer: "Als je je zaak De Fabriek noemt, moet je dat aan het interieur kunnen zien. Maar die metalen buizen zouden een intieme sfeer in de weg kunnen zitten. Zelf vinden we dat het goed heeft uitgepakt en gelukkig zijn veel mensen het met ons eens." Hartman Kok vult aan: "We hebben de afgelopen tijd meermalen voorwerpen aangeboden gekregen die herinneren aan de historie van de cichoreifabriek. Die hebben we natuurlijk gebruikt in het interieur." De achterste hoek van De Fabriek fungeert ook nog eens als foyer van het aanpalende theater. De doorgang tot het restaurant is open, maar er is toch een eigen plekje gecreëerd rond de stamtafel. "Die tafel kunnen we opschroeven tot een hoogte van één meter tien, zodat je ook staande kunt natafelen na de voorstelling", zegt Meijer. "En door de stoelen dan weg te halen, creëren we extra ruimte."

Ze vinden het vooral belangrijk dat De Fabriek straks niet 'meer van hetzelfde' gaat bieden. "We willen iets toevoegen", zegt Hartman Kok. "Dus geen uitsmijter voor de lunch, maar de nadruk op de Italiaanse, mediterrane keuken."

Zijn collega vult aan: "En met de uitstraling van de zaak hopen we ook iets anders dan anders te laten zien. Ook dat soort reacties hebben we gekregen: mensen verwachten een pand van deze grootte eerder in de stad. Mooi dat we zoiets nu ook in Dalfsen hebben, zegt menigeen."

  1. Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Jan Vlietstra is door SC Lemele gehuldigd als 'Clubheld van de Amateursport' in de gemeente Ommen. Na de thuiswedstrijd tegen Avereest werd het clubicoon zaterdag getrakteerd op een oorkonde, een mooie bos bloemen en een daverend applaus. De 76-jarige Lemelervelder is al lid sinds de oprichting in 1965. Hij voetbalde lang in het eerste elftal waarmee hij in 1968 kampioen werd, en werd daarna ook een zeer gewaardeerde vrijwilliger. 

Vechtdal