Volledig scherm
PREMIUM
De fiets van Niels Bouwman ondergaat een keuring, wethouder André Schuurman kijkt rechts toe. Verkeersouders organiseren een fietscontrole op basisschool de Zaaier in Nieuwleusen. © Pedro Sluiter Foto

De Zaaier in Nieuwleusen scherp bij fietsenkeuring (zonder pardon)

Nu de donkere dagen naderen vragen scholen op allerlei manieren aandacht voor verkeersveiligheid. Basisschool De Zaaier in Nieuwleusen doet dit onder meer door alle fietsen van de kinderen te keuren. Streng, rechtvaardig, maar niet voor niets. De scorekaarten gaan naar de ouders.

Een fietsbel en een lampje, die kunnen mooi op het verlanglijstje van de 7-jarige Nick Zuidhof, die volgende week 8 wordt. De geplande skelter heeft de leerling van basisschool De Zaaier immers al binnen, aangezien dat verjaardagscadeau eerder per post kwam en per ongeluk aan de aandacht van zijn vader en moeder is ontschoten. Bovendien heeft de jonge Nieuwleusenaar de fietsverlichting nú nodig, omdat zijn tweewieler zojuist niet door de jaarlijkse keuring van De Zaaier is gekomen. ,,Ik was het ook vergeten”, erkent Nick, die dichtbij woont, en daarom naar school loopt in plaats van fietst. ,,Maar mijn fiets is verder veilig, hoor. Het stuur zit vast, de remmen werken goed en de banden zijn niet te glad.” Hij wijst bovendien naar de vele lampjes die als een lint door de spaken zijn gevlochten. ,,Geen lamp voorop, maar moet je kijken hoeveel licht dit geeft.”

Vechtdal