Volledig scherm
De vier winnaressen, vlnr Ireen Kok (11), Marit van der Beek (12), Stefanie van Kester (11) en Loes Veurink (12). © FFU Press Agency

De Zaaier krijgt paradijs voor vleermuizen

NIEUWLEUSEN - Vier scholieres van De Zaaier uit Nieuwleusen kunnen oogsten. Hun vleermuisparadijs heeft een prijs gewonnen en wordt daadwerkelijk gebouwd.

Een woonplaats speciaal voor vleermuizen. Misschien een gek idee, maar scholieren van CBS De Zaaier uit Nieuwleusen komt dit niet vreemd voor. Vier meiden bedachten dit plan en ze zien het werkelijkheid worden ook. De leerlingen wonnen namelijk een ontwerpwedstrijd van de provincie Overijssel.

Woensdagavond werd in het buitencentrum van de Sallandse Heuvelrug bekend gemaakt dat de school uit Nieuwleusen de winnaar is.

Hondenpark

Samen met vijf andere scholen deed De Zaaier mee aan de 'Groen! Groener! Groenst! Ontwerpwedstrijd'. Ze namen het onder andere op tegen 'het pissebeddenhotel' van Kindcentrum Immanuël uit Steenwijkerwold, 'het kikker kwak paradijs' van De Werkschuit uit Zwolle en 'het hondenpark' van De Vonder uit Borne.

De jury, bestaande uit kinderen uit heel Overijssel, vond het ontwerp van de Zaaier-scholieres Ireen Kok (11), Stefanie van Kester (11), Loes Veurink (12) en Marit van der Beek (12) het beste.

De ontwerpen zijn bedacht en ontworpen door de leerlingen zelf maar ook met hulp van medewerkers van Landschap Overijssel. Tijdens een speciaal lesprogramma werkten leerlingen van de vijf scholen samen met deze medewerkers. Er werd geleerd over de natuur en nagedacht over speciale leefgebieden voor dieren uit de buurt. De vier meiden bedachten 'het vleermuisparadijs'. Een woonplaats voor vleermuizen, met alles erop en eraan. Een grot waarin de dieren kunnen slapen, een vijver waar ze 'mugjes en vliegjes' kunnen vangen. Aan werkelijk alles is gedacht.

Ontwerpjes

Het is nog niet duidelijk waar en wanneer dit 'paradijs' precies gebouwd gaat worden. Het waren slechts 'ontwerpjes', vertelt een woordvoerder van de provincie, dus moeten mensen die er verstand van hebben een geschikte plek zien te vinden. Samen met Landschap Overijssel, de provincie en de gemeente en in overleg met biologen en technici kiest de school een geschikte locatie. Het vleermuisparadijs komt in de buurt van De Zaaier, maar het gebied moet wel geschikt zijn voor de dieren.

Vechtdal