Volledig scherm
Rechtbank © Kees Backx/BD

Dwangsom dreigt voor Slager Van Broekhuizen in Dalfsen

DALFSEN/ ZWOLLE - "Als we moeten stoppen met roken, kunnen we de zaak wel sluiten", zegt John van Broekhuizen in de Zwolse rechtbank. Slagerij Van Broekhuizen heeft dwangsommen boven het hoofd hangen.

De uitbater van de slagerij in Dalfsen stond vrijdagmiddag tegenover de gemeente bij de bestuursrechter in Zwolle. Hij vroeg schorsing van de last onder dwangsom die Dalfsen hem heeft opgelegd. Volgens de gemeente is er sprake van onaanvaardbare geurhinder rondom de zaak aan de Prinsenstraat. Dit zou veroorzaakt worden door het roken van vlees in een rookkast.

Vergunning
De slagerij, bijgestaan door advocaat Robbers, wilde met de rechtszaak voorkomen dat ze een dwangsom krijgt opgelegd van 5.000 euro per overtreding. De gemeente heeft de vergunning voor het roken van vlees ingetrokken nadat er klachten kwamen van omwonenden. De slager heeft hoger beroep ingesteld tegen de beslissing van de gemeente.

Bij de start van de slagerij in 2013 gaf de gemeente groen licht voor het realiseren van een afvoerpijp. Nadat er klachten kwamen vanwege geuroverlast heeft de gemeente een onderzoek laten uitvoeren. Daaruit bleek dat er sprake is van onaanvaardbare geurhinder bij het roken van vlees.

Ziek
De slagerij geeft aan dat zij doorgaan met het roken van vlees, ondanks de kans op een dwangsom. De gemeente heeft geen dwangsom kunnen opleggen omdat de handhavingambtenaar ziek was en daardoor dus geen overtreding heeft kunnen constateren. Van Broekhuizen wil hier een tegenrapport over laten maken, advocaat Robbers zegt hiermee bezig te zijn.

In een maatwerkvoorschrift legde de gemeente op dat de geurhinder teruggebracht moet worden naar het toegestane niveau.

Uitspraak volgt volgende week.

Vechtdal