Volledig scherm
Het pand van het voormalige transportbedrijf van Dennis D. aan De Grift in Nieuwleusen staat nog leeg. © Alex Mulder

Eis 5 jaar celstraf tegen Nieuwleusens stel voor afpersen en mishandelen deurwaarder met stalen pijp

Het 36-jarige Nieuwleusener stel Dennis D. en Sophie B. hangt een gevangenisstraf van 5 jaar boven het hoofd voor het met stalen pijpen aframmelen en afpersen van een deurwaarder, bij hun woning op 10 juli van dit jaar.

Ze worden ervan verdacht in juli van dit jaar een deurwaarder die vonnissen kwam betekenen bij hen thuis, langdurig met een stalen pijp te hebben afgetuigd en de man ook te hebben afgeperst. Poging tot doodslag, vindt de Officier van Justitie. Ook zouden ze hun voormalige advocaat –de dag voor de deurwaarder langs kwam- telefonisch hebben bedreigd: ,,Je hebt er een puinhoop van gemaakt, je hebt ons ten gronde gericht, we gaan je kapot maken’’.

Grote problemen

Het incident met de deurwaarder was de treurige climax van een jaar waarin D. en zijn vrouw in grote problemen kwamen nadat D. zijn transportbedrijf van de ene op de andere dag probeerde op te doeken. Dat ging niet volgens de regels: ontslagen chauffeurs, vakbonden en pensioenfonds waren woest op Dennis en zijn handelwijze als directeur van het transportbedrijf en stapten naar de rechter. Met succes. Het bedrijf van D. –en het gezin- kwam zo in grote problemen.

D. en zijn partner B., ouders van jonge kinderen, ontkennen de deurwaarder die de tiende juli bij hen op het erf langs kwam, te hebben mishandeld. Ze beschouwen zichzelf als slachtoffer, beweren dat de deurwaarder hen zelf juist belaagde en de mishandeling verzonnen heeft. De rechter daarover: ,,Wat mij opvalt, u legt alles bij anderen. Externaliseren heet dat. B.: ,,Nou, volgens mij is het andersom.’’

Klap in het gezicht 

Ook Dennis D. toonde weinig vertrouwen in justitie en politie: ,,Wat we ook doen, het blijkt uit alles dat de rechtbank een totale tunnelvisie heeft en alles van ons maar van tafel veegt. Waarheidsvinding doet u blijkbaar niet aan. Daarom weiger ik om verder nog maar iets meer te zeggen.’’ De rechter: ,,Dat is een klap in het gezicht van de rechter. De rechtbank is benieuwd naar uw verhaal. Of we er in meegaan is een tweede. Maar we zijn niet bevooroordeeld.’’

Stalen pijp

Maar volgens het Openbaar Ministerie heeft het stel hem geschopt, geslagen en bewerkt met een stalen pijp. Ook is hij veelvuldig bedreigd en perste het stel hem af van documenten, autosleutels en telefoon. De man liep onder meer een gebroken ellepijp en gebroken kuit en voet op en is nog altijd niet volledig hersteld. Hoe de man aan zijn verwondingen kwam? D. en B. zeiden het niet te weten.

Veel last 

De deurwaarder was –met advocaat- aanwezig bij de zitting, nog lopend met een kruk en een manchet om zijn arm. Hij stelde nog altijd erg veel last te hebben van het gebeurde; slaapt slecht, heeft pijn en kan nog niet zelfstandig werken. De man heeft een vordering benadeelde partij ingediend van ruim 22.500 euro. Die moet –naast de gevangenisstraf van 5 jaar elk- worden betaald, vindt de Officier van Justitie. De uitspraak volgt met enkele weken. 

Vechtdal