Erica van Lente wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester in Dalfsen.
Volledig scherm
Erica van Lente wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester in Dalfsen. © Gemeente Bedum

Erica van Lente eerste vrouwelijke burgemeester van Dalfsen

Erica van Lente is door de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van Dalfsen. Zij is nu waarnemend burgemeester van de Groninger gemeente Bedum, een functie die zij tot eind dit jaar zal vervullen. Daarmee is zij de eerste vrouwelijke burgemeester van Dalfsen.

Achterkant gemeentehuis Dalfsen. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
Achterkant gemeentehuis Dalfsen. Foto Erna Lammers

De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad heeft vanavond tijdens een besloten vergadering twee kandidaten voor de opvolging van Han Noten aan de Dalfser raad voorgelegd. Na een circa twee uur durende besloten vergadering is aansluitend in een openbare vergadering de eerste keuze van de raad bekendgemaakt. 

Die kandidaat wordt nu door de gemeente Dalfsen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voorgedragen.

Commissaris van de Koning Andries Heidema ontving sollicitatiebrieven van 16 vrouwen en 30 mannen, in leeftijd variërend van (toen) 33 tot 67 jaar. Het burgemeestersambt in Dalfsen is per 1 december 2018 vacant door het aan burgemeester Han Noten verleend eervol ontslag. Hij blijft nog in functie totdat later dit jaar zijn opvolger aantreedt.

Van Lente werd geboren in Arnhem en groeide op in Lelystad. Ze studeerde in Enschede en Groningen. Van Lente was onder meer werkzaam voor Shell/NAM, de Gasunie en het agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken. Van 2010 tot 2014 was ze raadslid voor de PvdA in Groningen. Ze is sinds 1 februari 2017 waarnemend burgemeester van de gemeente Bedum, in de provincie Groningen. Die gemeente fuseert met ingang van volgend jaar met De Marne, Eemsmond en Winsum.

Later meer.

 1. Verpleeg- en verzorgingshuizen in regio klaar voor opname herstellende coronapatiënten uit Isala

  Verpleeg- en verzor­gings­hui­zen in regio klaar voor opname herstellen­de coronapa­tiën­ten uit Isala

  De samenwerkende organisaties op het gebied van verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) rondom Zwolle zijn bereid herstellende coronapatiënten van ziekenhuis Isala over te nemen. Het gaat daarbij om patiënten die weliswaar besmet zijn, maar geen dringende medisch specialistische hulp meer nodig hebben. De eerste patiënten zijn inmiddels opgenomen in het Zonnehuis in Zwolle.
 2. Nieuwe organisatie paasvuur Hoonhorst laat enthousiasme niet doven
  PREMIUM

  Nieuwe organisa­tie paasvuur Hoonhorst laat enthousias­me niet doven

  De vrijwilligers die de organisatie overnamen van de jeugdsoos hadden er zin in: vier zaterdagen met vereende krachten snoeihout stapelen en dan op 12 april een gezellig paasvuur in Hoonhorst. Maar net als elders in Oost-Nederland gooit de coronacrisis roet in het eten. Vorig jaar kon het vuur ook al niet branden vanwege grote droogte. Toch houden de boakebouwers de moed erin, vertelt spreekbuis Vincent Eilert.
 3. Raadsvergadering Dalfsen in coronacrisis: dertien onderwerpen in vijftien minuten
  PREMIUM

  Raadsverga­de­ring Dalfsen in coronacri­sis: dertien onderwer­pen in vijftien minuten

  Dat had alles te maken met de coronacrisis, die de democratische besluitvorming in het hele land onder druk zet. Om die besluitvorming in elk geval deze maand te laten doorgaan, tuigde Dalfsen een constructie op waarbij de zes fractievoorzitters, burgemeester Van Lente en de griffier op gepaste afstand van elkaar plaatsnamen in een verder vrijwel lege raadzaal. De wethouders waren er niet bij, en ook pers en publiek waren niet welkom in deze ‘bizarre en unieke omstandigheden’, zoals PvdA-fractievoorzitter Leander Broere het verwoordde.

Vechtdal