Gesloten sekshuis Dalfsen baalt van thuiswerkende prostituees: oneerlijke concurrentie

Bij Landhuis Surprise, het bordeel tussen Dalfsen en Ommen, vinden ze het maar niks. Dat ze gedwongen moeten sluiten wegens corona, alle begrip. Maar dat thuiswerkende prostituees gewoon hun gang gaan kan volgens de exploitant niet door de beugel.

Landgoed Suprise, noodgedwongen op slot
Volledig scherm
Landgoed Suprise, noodgedwongen op slot © Frank Uijlenbroek

Prostituees die hun fysieke diensten even niet aanbieden in tijden van sociale onthouding, geloof je het zelf?! ,,Die advertenties staan er nog steeds, ze moeten toch inkomsten hebben. De klanten? Ook die zijn er nog steeds. Wij zijn gesloten, maar ik heb mijn telefoon doorgeschakeld. Er bellen dagelijks een stuk of vier klanten met de vraag of we open zijn. Dat zijn dezelfde die niet met condoom willen neuken. Sommigen zoeken de grens op”, vertelt de exploitant van de bekende seksinrichting aan de Hessenweg. Op twitter spreekt ze van ‘oneerlijke handel’. Dat is het ook buiten corona, maar met de gedwongen sluiting voelt het extra wrang dat vrouwen zonder vergunning hun diensten blijven aanbieden. ‘Is niet tegenaan te werken & concurreren. Wij elke maand controle van alle instanties en nu verplicht dicht, terwijl ondertussen de niet vergunde dames hun gang mogen gaan’, klaagt de exploitant, die niet met haar naam in de krant wil (‘ik ben ook oma’), op twitter. 

Niet mals

Die controles zijn niet mals, somt de uitbaatster op. ,,Eén keer per jaar hygiënecontrole van de GGD, elke drie maanden soa-controle, jaarlijks een brand(preventie)controle, het zedenteam van de politie dat zes keer per jaar langskomt om te checken of er illegale dames werken en de gemeente rapporteert, die zich eens per vijf jaar over verlenging van de vergunning buigt.” Daar staan de thuiswerkers tegenover die via sites als kinky en Speurders hun diensten aanbieden en zodoende ‘illegalen de gelegenheid bieden te adverteren’, aldus de exploitant. 

Sexwerk.nl

Ze sluit zich aan bij een oproep van sexwerk.nl om aandacht te vragen voor dit fenomeen. Dit platform biedt alleen ruimte aan vergunde seksinrichtingen en maakt hiervoor online, en tegen betaling, reclame. ‘Wij vermoeden dat het u niet is ontgaan dat legio advertentiesites nog vol staan met dames die op niet vergunde locaties verder werken en alle regels, en nog erger, risico’s aan hun laars lappen. Wij vinden dit zeer zorgelijk en willen hier graag vanuit sexwerk.nl een signaal over af geven naar buiten toe’, zo schrijft Harry, uitbater van de site. Hij wil niet met zijn gehele naam in de krant, omdat zijn branche naar eigen zeggen geen goed imago heeft. ,,Die vrouwen, of hun pooiers, nemen de gezondheid niet serieus. Iedereen doet nu zijn best het virus in te dammen, maar sommige partijen hebben daar lak aan. Dat druist in tegen alles waar we met z’n allen mee bezig zijn. Mijn moeder kan niet naar de supermarkt, maar twee huizen verderop vangt een vrouw vijf klanten per dag op”, licht de websitebeheerder telefonisch toe. 

Oudste beroep

Hij vergelijkt het lot van de vergunde relaxbedrijven met de Belgen die massaal de kroegen in Nederland bezochten, tot de horeca in eigen land op slot ging. ,,Natuurlijk blijven klanten komen, het is niet voor niets het oudste beroep ter wereld. Die kerels denken: het is één op één contact, dat zal wel goed zijn.” Bovendien worden de dames in kwestie dus niet gecontroleerd, benadrukt hij. ,,Het is je reinste belastingontduiking. De oplossing is supersimpel: je mag alleen online adverteren als je een vergunning hebt en bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven, dat lost veel illegale prostitutie op en al die buitenlandse dames komen niet meer. Je zet toch ook geen advertentie voor zwart werken online, waarom wordt dit wel toegestaan?” 

Heterdaadje

Volgens politiewoordvoerder Simen Klok treedt de politie hiertegen op als ze signalen krijgen. ,,We zijn vooral gespitst op mensenhandel. Verder gelden dezelfde regels zoals voor andere thuiswerkers en contactberoepen, dat is geen verschil met bijvoorbeeld een kapper. Maar we worden niet overspoeld met telefoontjes. Een heterdaadje is op dit gebied niet gemakkelijk”, aldus Klok.

Overheidssteun

Het is voor seksinrichtingen nog niet zo makkelijk om overheidssteun aan te vragen nu zij noodgedwongen dicht zijn, zo zeggen zowel de exploitant van Landhuis Surprise als Sexwerk.nl. Dat heeft alles te maken met de zogeheten SBI-code waaronder zijn staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. ,,Wij staan ingeschreven in de categorie ‘overige dienstverlening’. Als ik de bijbehorende code intoets op de site van KvK krijg ik de melding dat wij niet voor steun in aanmerking komen”, vertelt de woordvoerster van Surprise, die bar-en schoonmaakpersoneel op de loonlijst heeft staan. ,,Ik denk dat ik de gemeente maar eens een mailtje stuur.” Harry van sexwerk.nl vult aan: ,,Een aantal ondernemers schrijven hun bedrijf in onder een andere code, omdat ze anders geen bankrekening kunnen open en ter bescherming van de privacy van de dames. Het ministerie van Economische Zaken communiceerde recent een lijst met branches die in aanmerking komen voor overheidssteun. Daar staan bordelen niet op, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een schoenwinkel, die niet eens gedwongen dicht hoeft.”

  1. Uitbater Oude Station blij met groen licht van Dalfsen én NS voor ruimer terras
    PREMIUM

    Uitbater Oude Station blij met groen licht van Dalfsen én NS voor ruimer terras

    Als de horeca pinkstermaandag klokslag twaalf uur de deuren met een diepe zucht mag openzwaaien, zullen met het verwachte zonovergoten weer terrassen vermoedelijk overspoeld worden door liefhebbers van een hapje en een drankje. Maar met de geldende coronaregels is het praktisch onmogelijk evenveel gasten toe te laten als in het verleden. Daarom helpt Dalfsen uitbaters door tijdelijk toe te staan dat ze hun terrassen uitbreiden op gemeentegrond, zonder daarvoor extra ‘huur’ in rekening te brengen.

Vechtdal