Volledig scherm
Groene schermen vervangen de gekapte bomen langs de N348 zodat vleermuizen zich kunnen blijven oriënteren. © Gerard Vrakking

Groene schermen langs N348 Raalte-Ommen wijzen vleermuis de weg

Wat doen die groene schermen ineens langs de N348 tussen Raalte en Ommen? Ze moeten ervoor zorgen dat vleermuizen de oversteek overleven.

In de voorbereiding op de aanpak van de N348 zijn tussen Raalte en Ommen ruim honderd bomen gekapt. Zo is ruimte gemaakt voor de aanleg van tunnels bij de Oude Twentseweg en Dalmsholterdijk en twee gelijkvloerse kruisingen ten noorden en zuiden van Lemelerveld. Op die manier wil de provincie Overijssel in samenwerking met de aanpalende gemeentes Raalte, Dalfsen en Ommen de verkeersveiligheid op deze weg vergroten. Maar bij het maken van de plannen is ook rekening gehouden met de natuur.

Begeleiden

Dat is bijvoorbeeld te zien aan de groene ‘windschermen’ die zijn geplaatst op plekken waar bomen zijn geveld. ,,De schermen zijn bedoeld om de vleermuizen te begeleiden”, legt provinciewoordvoerder Petra Timmer uit. 

De vleermuis vindt de weg met behulp van zijn sonar, kruinen van bomen vormen zijn weg’. Als er een gat van meer dan 15 meter ontstaat in een bomenrij, kan een vleermuis ‘verdwalen’. 

Sonar

,,Nu bestaande bomen gekapt zijn, raken ze de oriëntatie kwijt op hun vliegroute. De schermen zorgen voor de weerkaatsing van hun sonar, in plaats van een boom, en zo kunnen de vleermuizen hun gewoonlijke route veilig afleggen. De schermen blijven staat tot dat de nieuwe bomen er staan, dat is in het voorjaar van 2019.”

Compensatieplicht

Voor de provincie geldt ook een compensatieplicht’ voor de gekapte bomen. Waar dat kan worden nieuwe bomen geplant, in de bermen tussen de beide gelijkvloerse kruisingen bij Lemelerveld worden hagen aangeplant. Op dit weggedeelte wordt de maximumsnelheid 70 km per uur, elders gaat dit na de aanpak naar 100 km per uur.

Vechtdal

poll

Waar moet de toekomstige woningbouw in Dalfsen komen?

  • Aan de oostzijde van het dorp. (14%)
  • Aan de westzijde van het dorp. (37%)
  • Ten noorden van het dorp. (26%)
  • Liever helemaal geen nieuwbouw meer. (22%)
966 stemmen

poll

Waar moet de toekomstige woningbouw in Dalfsen komen?

  • Aan de oostzijde van het dorp. (14%)
  • Aan de westzijde van het dorp. (37%)
  • Ten noorden van het dorp. (26%)
  • Liever helemaal geen nieuwbouw meer. (22%)
966 stemmen