Groep zes danst met demente ouderen in Lemerlerveld en laat ze weer stralen

videoTerwijl 'don't worry, be happy’ door de speakers schalt, draaien de zesde-groepers fanatiek met hun heupen. De ouderen draaien op hun beurt een extra rondje in hun rolstoel of schuiven enthousiast heen en weer op hun stoel. 22 leerlingen van OBS Heidepark in Lemelerveld hebben hebben Verzorgingshuis Brugstede bezocht, om te dansen met de bewoners. 

Quote

We staan in verbinding vanuit ons hart. Vanuit onze ogen ontmoeten we elkaar

Dansleidster Marieke

,,Het is toch wel een beetje spannend’’, biecht de 9-jarige Quirijn op. ,,Om met ze te dansen en ze in hun ogen te kijken, dat is wel wennen.’’ Maar ondanks de zenuwen, en het feit dat Quirijn geen echte danser is, grijpt hij vol goede moed de handen van de ouderen vast om samen te dansen. Klasgenootje Bram (10) swingt mee en vindt het op zijn buurt wel meevallen hoe het spannend het is. ,,Beetje dansen, dat is wel leuk. Het leukste was dat we gingen oefenen op school, met alleen de klas. Toen deden we helemaal gek, nu moeten we ons wel een beetje inhouden.’’ Op de vraag of de heren elke week wel met de ouderen willen dansen zijn ze kort. ,,Nou, dat hoeft niet perse. Maar als we echt gedwongen worden dan doen we het wel.’’ 

Verbinding 

Omdat niet alle bewoners van Brugstede kunnen staan, zijn er ook een aantal rolstoelen op de dansvloer te vinden. Na elke dans houden de ouderen en de kinderen elkaars handen vast en bedanken elkaar voor de dans. Tot genoegen van dansleidster Marieke. ,,Als we elkaars handen vast houden dan maken we op die manier verbinding’’, spreekt zij de groep toe. ,,Want samen, via onze handen, zijn wij één. We staan in verbinding vanuit ons hart. Vanuit onze ogen ontmoeten we elkaar.’’ De kinderen kijken elkaar na deze woorden enigszins vertwijfeld aan, terwijl de ouderen glimlachen. Zodra de muziek, Chanson D’amour, weer door de luidsprekers schalt komt de dansvloer weer in beweging. Dit keer zijn ze een trein: met de rolstoel voorop als machinist. 

Mensen blij maken

 Juf Jeannine, leerkracht van groep zes, staat apetrots te kijken naar ‘haar’ kinderen. ,,Hoe mooi is het om onderwijs en zorg op deze manier bij elkaar te krijgen?’’ Ze knikt naar een enthousiast, blond meisje die een oudere man uit zijn stoel probeert te krijgen. ,,Kijk, dat is Sophie. Die is echt gemaakt voor de zorg, dat doet ze zo goed.’’ Ook klasgenootje Vera (9) weet menig rollator in beweging te krijgen en danst erop los. Haar aanstekelijke grijns komt een uur lang niet meer van haar gezicht. ,,Dit is echt heel leuk, ik hou ervan om mensen blij te maken’’, zegt ze. ,,Op het begin is het misschien spannend, want je kent ze niet. Maar ach. Nu is het hartstikke leuk.’’ 

Het project Hand-in-Hand heeft als doel om het contact te stimuleren tussen kinderen en ouderen met de ziekte dementie. Door middel van dans en muziek moeten we kinderen en de ouderen dichterbij elkaar komen. Het project is nieuw in Nederland, alleen in Amsterdam heeft dit al eerder plaatsgevonden. De leerlingen van OBS Heidepark hebben, ook buiten het project, al regelmatig contact met de bewoners van Brugstede. Zo was er eerder al een pannenkoekendag, hebben ze kerststukjes gebracht naar de ouderen en paaskaartjes gemaakt voor de inwoners.  

Volledig scherm
Leerlingen van OBS Heidepark dansen met bewoners van Verzorgingshuis Brugstede. © Frank Uijlenbroek

Vechtdal