Volledig scherm
De brand brak uit in een rietgedekte woning in Oudleusen. © Ginopress

Hardnekkige brand in rietgedekte woning Oudleusen na uren geblust

updateDe brandweer heeft urenlang werk gehad aan een brand in een rietgedekte woning in Oudleusen. Na zo’n vijf uur blussen werd het sein brand meester gegeven. Bij de brand vielen geen gewonden.

De brand brak vanmiddag tegen 16.00 uur uit in een twee-onder-een-kapwoning, waarvan het tweede deel een kangoeroewoning betreft. Bij de brand kwam veel rook vrij. Omwonenden die last hadden van de rook werden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

De rietbrand was lastig te bestrijden. Een kraan werd aan het begin van de avond opgeroepen om het blussen makkelijker te maken, daarmee konden de spuitgasten beter bij de brandhaarden komen. De brandweer slaagde er niet in om met een zogenaamde stoplijn het vuur te laten doven. ,,De jongens hebben knetterhard gewerkt en dan is het enorm jammer dat wij hierin niet zijn geslaagd,’’ aldus brandweervoorlichter Jan Wittenberg.

Burgemeester

Het sein brand meester werd even voor 21.00 uur gegeven, daarna ging men over op het nablussen van de brand. ,,Burgemeester Erica van Lente kwam ook nog langs om de bewoners een hart onder de riem te steken,’’ aldus Wittenberg. De brandweerpost in Heino voorzag de mannen in Oudleusen van avondeten, kip met rijst en fruit stond onder meer op het menu. 

Onweersbui

De precieze oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar vermoedelijk is de brand veroorzaakt door een blikseminslag. Wittenberg: ,,Op het moment dat de brand uitbrak trok hier een onweersbui over.’’ De woning kan als onbewoonbaar worden beschouwd. Stichting Salvage handelt de nasleep met de bewoners verder af.

  1. Sukerieje vertrouwt op toekomst in Dalfsen: ‘Stoppen is echt geen optie’
    PREMIUM

    Sukerieje vertrouwt op toekomst in Dalfsen: ‘Stoppen is echt geen optie’

    Eigenaren en medewerkers van restaurant Sukerieje in Dalfsen hebben alle vertrouwen in een zonnige toekomst in de Witte Villa. Ook wanneer de gemeenteraad van Dalfsen maandagavond besluit geen 70.000 euro uit te trekken voor een noodzakelijke magazijnruimte. ,,Dan zullen we naar andere oplossingen moeten zoeken”, zegt eigenaar Jan Hogenkamp. ,,Stoppen is echt geen optie. Daarvoor hebben we er te veel in geïnvesteerd.”

Vechtdal