Volledig scherm
De brand brak uit in een rietgedekte woning in Oudleusen. © Ginopress

Hardnekkige brand in rietgedekte woning Oudleusen na uren geblust

updateDe brandweer heeft urenlang werk gehad aan een brand in een rietgedekte woning in Oudleusen. Na zo’n vijf uur blussen werd het sein brand meester gegeven. Bij de brand vielen geen gewonden.

De brand brak vanmiddag tegen 16.00 uur uit in een twee-onder-een-kapwoning, waarvan het tweede deel een kangoeroewoning betreft. Bij de brand kwam veel rook vrij. Omwonenden die last hadden van de rook werden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

De rietbrand was lastig te bestrijden. Een kraan werd aan het begin van de avond opgeroepen om het blussen makkelijker te maken, daarmee konden de spuitgasten beter bij de brandhaarden komen. De brandweer slaagde er niet in om met een zogenaamde stoplijn het vuur te laten doven. ,,De jongens hebben knetterhard gewerkt en dan is het enorm jammer dat wij hierin niet zijn geslaagd,’’ aldus brandweervoorlichter Jan Wittenberg.

Burgemeester

Het sein brand meester werd even voor 21.00 uur gegeven, daarna ging men over op het nablussen van de brand. ,,Burgemeester Erica van Lente kwam ook nog langs om de bewoners een hart onder de riem te steken,’’ aldus Wittenberg. De brandweerpost in Heino voorzag de mannen in Oudleusen van avondeten, kip met rijst en fruit stond onder meer op het menu. 

Onweersbui

De precieze oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar vermoedelijk is de brand veroorzaakt door een blikseminslag. Wittenberg: ,,Op het moment dat de brand uitbrak trok hier een onweersbui over.’’ De woning kan als onbewoonbaar worden beschouwd. Stichting Salvage handelt de nasleep met de bewoners verder af.

 1. Bunkercross vervangt Lemelerveldse loop in Sallands Cross Circuit

  Bunker­cross vervangt Lemeler­veld­se loop in Sallands Cross Circuit

  Ten Broeke makelaardij en verzekeringen stopt met de organisatie van de Lemelerveldse crossloop, waarmee het Sallands Cross Circuit (SCC) sinds 2008 jaar in jaar uit werd afgesloten. De afsluiting van het nieuwe SCC-seizoen is nu op 19 januari de Bunkercross, een pittige kuitenbijter op landgoed De Haere bij Olst. Hoonhorst, afgelopen jaargang door de Sallandse lopers uitgeroepen tot ‘best georganiseerde cross’, blijft wel op de kalender met tien lopen. Zaterdagmiddag begint de inschrijving voor het nieuwe seizoen.
 1. Eerste Dalfser Ladiesrun vanaf Oude Station vooral 'voor de leuk’

  Eerste Dalfser Ladiesrun vanaf Oude Station vooral 'voor de leuk’

  Vanavond klokslag half acht lost burgemeester Erica van Lente het startschot voor de eerste Dalfser Ladiesrun. Het Oude Station waar de start- en finishlijn wordt getrokken kleurt voor deze primeur dan opvallend rose. ,,We hebben er zin in’’, zegt Annemarie Eilert enthousiast. Samen met haar broer Joost, uitbater van het grand-café in het uit 1903 daterende stationsgebouw, en de bekende Dalfser sportspeaker Henk Borgmeijer bedacht ze onder het genot van een kopje koffie aan de stamtafel dit sportieve evenement. De 33-jarige Dalfsense loopt zelf geen wedstrijden, maar vindt hardlopen wel leuk. Maar waarom nu toch een loop voor alleen vrouwen?
 2. Oranjefeest Nieuwleusen met minder vrijwilligers maar breder programma
  PREMIUM

  Oranje­feest Nieuwleu­sen met minder vrijwilli­gers maar breder programma

  De Oranjevereniging Nieuwleusen heeft haar programma klaar voor de feestweek in het dorp, van 1 tot en met 7 september. Twee opvallende elementen: kaarten zijn voor het eerst alleen in de voorverkoop verkrijgbaar en de traditionele cabaretavond op woensdag vindt voor het eerst niet plaats in de feesttent op het evenemententerrein, maar in het nieuwe kulturhus De Spil. Bestuurslid Dorien Zieleman legt het uit.

Vechtdal