Volledig scherm
Hondenles in Oudleusen. © Frank Uijlenbroek

Herder Alex voor de klas om ‘angst weg te nemen’

Ze vinden hem lief, groot en soms een beetje eng. Met veel belangstelling leerden kinderen van de Ds Cazemierschool in Oudleusen gisteren hoe ze veilig met honden kunnen omgaan. Een vrijwilliger van het Sophia Snuffelcollege kwam hiervoor samen met haar oud Duitse herder Alex op bezoek.

De kinderen vinden het spannend als de hond wordt opgehaald. Hier en daar wordt nerveus gegiecheld, een paar jongens roepen zijn naam en een van de meisjes rent huilend naar de juf. Als de grote, donkere hond naar binnen komt gesjokt wordt met veel belangstelling naar hem gekeken. Hij krijgt brokjes, aaitjes en een van de kinderen is dapper genoeg om de goedsul een knuffel te geven.

Bijtincidenten

,,Hij vindt alles prima”, zegt vrijwilliger Gerda de Ruiter Huls van het Sophia Snuffelcollege over haar hond. Ze komt een paar keer met haar herder op bezoek bij groep 1/2 en 3/4 om de angst voor viervoeters bij de scholieren af te nemen. ,,We willen niet alleen de angst wegnemen maar de kinderen ook leren hoe ze met honden om moeten gaan zodat bijtincidenten afnemen.”

De een moet van hem huilen en de ander kan niet genoeg krijgen van de donkere loebas. Een voor een mogen de leerlingen naar voren komen om de hond een brokje te geven of hem even te kammen. Norah is niet bang voor hem. ,,Thuis hebben we ook honden. Dat Alex zo groot is maakt mij niks uit, ik ben niet bang voor hem”, zegt ze apetrots. Van haar mogen er wel vaker dieren in de les komen. Ook de 5-jarige Boy heeft honden thuis en is niet bang voor de herder. ,,Mijn honden zijn ook heel groot en niet altijd lief. Daardoor durft bijna niemand bij mij te komen spelen. Dat vind ik wel jammer.”

Al 25 jaar

Het is niet de eerste keer dat een vrijwilliger van het Sophia Snuffelcollege voorlichting geeft op een basisschool. Het project bestaat al vijfentwintig jaar. Zo’n honderd vrijwilligers bezoeken regelmatig scholen. ,,We zien dat bijtincidenten afnemen omdat kinderen beter weten hoe ze op honden moeten reageren. Het is mooi om te merken dat kinderen per les minder bang worden voor het dier. Een meisje was heel erg bang voor honden en vandaag gaf ze Alex een aaitje, dat is wel bijzonder,” zegt vrijwilliger Gerda. 

Scholen die geïnteresseerd zijn in een SnuffelCollege kunnen contact opnemen met Gerda de Ruiter Huls via gerda_huls@hotmail.com.

Vechtdal

poll

Waar moet de toekomstige woningbouw in Dalfsen komen?

  • Aan de oostzijde van het dorp. (14%)
  • Aan de westzijde van het dorp. (37%)
  • Ten noorden van het dorp. (26%)
  • Liever helemaal geen nieuwbouw meer. (22%)
966 stemmen

poll

Waar moet de toekomstige woningbouw in Dalfsen komen?

  • Aan de oostzijde van het dorp. (14%)
  • Aan de westzijde van het dorp. (37%)
  • Ten noorden van het dorp. (26%)
  • Liever helemaal geen nieuwbouw meer. (22%)
966 stemmen