Hereford-koe als entree van Dalfsen

Als je Dalfsen vanaf Hoonhorst tegemoet rijdt, vallen de molen aan de rechterkant en het gemeentehuis aan de linkerkant gauw op. Daarbij zijn de Hereford-runderen van Frans en Marianne (beiden 71) al jaren een herkenningspunt voor het dorp. Voor het echtpaar ‘slaat de gekte 22 jaar geleden toe.’ Ze besluiten de drukte te verlaten voor het boerenleven.

Marianne Simons met haar koeien in het weiland aan de Vecht.
Volledig scherm
Marianne Simons met haar koeien in het weiland aan de Vecht. © Frank Uijlenbroek

Op de dijken langs de Vecht in Dalfsen graast een bijzonder runderras, de Hereford-koe. De runderen hoeven niet gemolken te worden en kunnen het gehele jaar buiten staan. Daarnaast zijn ze rustig en vriendelijk. Zo zijn ze ideaal om te houden voor Frans en Marianne. Zij zijn immers niet opgegroeid met het boerenleven. Zeker voor Frans is het handig, want hij heeft recentelijk zijn been gebroken en kan tot zijn eigen verdriet zo niet tussen de koeien staan. ,, Praten, lezen, opzoeken, andere boeren vragen, ons hoofd stoten. Het hoorde er allemaal bij aan het begin’’, vertelt Marianne Simons. ,,We hebben er bewust voor gekozen op een andere manier met het weiland om te gaan dan de andere boeren. Dat is makkelijker als je niet van boerenafkomst bent. Heb je die achtergrond wel, dan sta je mogelijk eerder onder druk van je vader of opa. Die verwachten dat je dezelfde werkwijze als hen hanteert.’’

 1. Zonnepark Hoevenweg oogst veel kritiek: raad Dalfsen twijfelt
  PREMIUM

  Zonnepark Hoevenweg oogst veel kritiek: raad Dalfsen twijfelt

  Zeven insprekers hebben dinsdagavond bezwaar gemaakt tegen een veertien hectare groot zonnepark bij de Hoevenweg in Dalfsen. Bijna drie kwartier lang vertelden ze beurtelings aan de raadsleden wat hun ‘bedenkingen’ waren. Daarmee brachten ze de politiek ook aan het twijfelen. Alle fracties gaan eerst nog eens onderling bespreken of ze in de raadsvergadering van 15 juni wel akkoord kunnen gaan met een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen'.
 2. Bewusteloos schoppen van man (37) uit Nieuwleusen in Kampen heeft mogelijk gevolgen voor carbidschieters
  PREMIUM

  Bewuste­loos schoppen van man (37) uit Nieuwleu­sen in Kampen heeft mogelijk gevolgen voor carbid­schie­ters

  Een 37-jarige man uit Nieuwleusen is tijdens de afgelopen jaarwisseling in Kampen het slachtoffer geworden van een zware mishandeling. Hij is door een groep carbidschieters tegen zijn hoofd geschopt, waarbij hij zijn tanden verloor, zijn kaak brak en uiteindelijk bewusteloos raakte. Dat blijkt nu uit de evaluatie van de gemeente Kampen over de jaarwisseling. Voor de mishandeling zijn begin april vier 18-jarige Kampenaren aangehouden.

Vechtdal