Hobby-archeologen halen in Dalfsen werktuigen en wapens naar boven

VideoSpectaculaire vondsten blijven uit tijdens de tweede archeologische opgraving in Dalfsen. Positief punt is wel de hulp van leken bij de opgravingen. Dat is voor herhaling vatbaar.

,,Het is de eerste keer dat we deze werkwijze volgen en aangezien iedereen enthousiast en blij is, denk ik dat we het vaker gaan doen", aldus professioneel archeoloog Niels Bouma.

Sinds anderhalve week wordt aan de Gerner Es opnieuw in de grond gewroet. Op zoek naar sporen uit het verre verleden. Dagelijks worden nieuwe vondsten gedaan. Ja, die zijn bijzonder. Maar nee, ze zijn niet zo spectaculair en uniek als twee jaar geleden. ,,Maar dat hadden we ook niet verwacht", geeft Bouma toe.

Geschiedenis

Desondanks helpen de nieuwe vondsten om beetje bij beetje de geschiedenis van Oosterdalfsen in te vullen. In de grond zijn restanten van werktuigen en wapentjes gevonden. Naar schatting negen eeuwen oud. Net zo oud als de gevonden aardplaats, waar vroegere generaties vuurtje stookten en omheen zaten. Er zijn ook jongere vondsten van zo'n 3.000 jaar oud. Bouma somt op: sporen van gebouwen en bijgebouwen, sporen van zeker één crematiegraf en meerdere wegen met karresporen, die vermoedelijk door de akkers liepen.

Wat zij vertellen over het gebied? ,,Dat het al duizenden jaren bezocht, bewoond en beakkerd is geweest", legt Bouma uit. ,,Eerst door jagers en verzamelaars die rond zwierven en sinds vijfduizend jaar is men hier zich definitief gaan vestigen."

Volledig scherm
In Dalfsen wordt voor de tweede keer een archeologische opgraving uitgevoerd langs de Gerner Es. © Jaap Selles
Volledig scherm
Archeoloog Niels Bouma (rechts) toont een vondst aan leden van de Historische Kring Dalfsen, die sinds kort een werkgroep Archeologie heeft. © Jaap Selles

Vechtdal