Volledig scherm
© Archieffoto Bert Jansen/fotomeulenhof

Hoe een vluchteling vlot laten integreren in Dalfsen?

DALFSEN - Wat nu moeizaam gaat, moet eigenlijk soepel verlopen: integratie van vluchtelingen. Dalfsen vraag haar inwoners om goede raad.

Integratie van vluchtelingen in de gemeente Dalfsen mag wel wat beter gaan dan nu het geval is. Met het oog op de komst van nieuwe statushouder, wil de gemeente de bevolking mee laten denken over de vraag hoe. Daarvoor wordt binnenkort in elke woonkern een meedenkavond gehouden.

Wethouder Maurits von Martels: "Natuurlijk komen er al sinds jaar en dag vluchtelingen in Dalfsen wonen. Maar het aantal statushouders dat we op moeten nemen stijgt nu behoorlijk, vandaar dat we deze informatieavonden houden zodat iedereen erover mee kan praten. De resultaten van integratie zouden positiever kunnen dan ze nu zijn. De vergunninghouders spreken de taal vaak nog niet goed, maar hebben ook moeite hun weg te vinden in de maatschappij. We moeten daar zelf ook alert op zijn. Het is toch fijn als je je welkom voelt." De gemeente houdt de bijeenkomsten samen met onder meer participatieraad, vluchtelingenwerk en welzijnsorganisaties.

Locatie Hoonhorst
Von Martels verwacht in het eerste kwartaal van volgend jaar de eerste vergunningen af te geven voor bouw van tijdelijke woonruimte voor statushouders. Dalfsen wil de komende jaren zo'n 150 asielzoekers met een vluchtelingenstatus kunnen opvangen. Over een locatie in Hoonhorst komt nog overleg met Plaatselijk Belang daar.

Het plan van aanpak van de gemeente voor de integratie van de statushouders wordt eind dit jaar besproken in de gemeenteraad. Aanvankelijk zou dat begin deze maand gebeuren, maar de onrust onder een deel van de bevolking rondom de huisvestingsplannen voor statushouders stak daar een stokje voor.

De bijeenkomsten ( 19.30 - 21.30 uur), zijn in Oudleusen (9 november, zalencentrum Mansier), Nieuwleusen (23 november, zalencentrum Witte Peerd), Hoonhorst (24 november, zaal Kappers), Dalfsen (30 november, kulturhus Trefkoele) en Lemelerveld (8 december, horecahuis Reimink). Aanmelden kan door te mailen naar integratie@dalfsen.nl

  1. Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Jan Vlietstra is door SC Lemele gehuldigd als 'Clubheld van de Amateursport' in de gemeente Ommen. Na de thuiswedstrijd tegen Avereest werd het clubicoon zaterdag getrakteerd op een oorkonde, een mooie bos bloemen en een daverend applaus. De 76-jarige Lemelervelder is al lid sinds de oprichting in 1965. Hij voetbalde lang in het eerste elftal waarmee hij in 1968 kampioen werd, en werd daarna ook een zeer gewaardeerde vrijwilliger. 

Vechtdal