Hoonhorst viert 250 jarig bestaan en daarvoor is een speciaal jubileumbiertje gepresenteerd met een etiket geschilderd door Jeroen Krabbe.
Volledig scherm
Hoonhorst viert 250 jarig bestaan en daarvoor is een speciaal jubileumbiertje gepresenteerd met een etiket geschilderd door Jeroen Krabbe. © Frans Paalman

Hoonhorst gaat in mei 250 jaar terug in de tijd: Historische Dag hoogtepunt jubileumjaar

Alsof je een lang vervlogen tijdperk binnenstapt. Dat idee wil de bevolking van Hoonhorst op zaterdag 16 mei geven aan bezoekers die naar het 250-jarige dorp komen. De Historische Dag moet hét hoogtepunt worden van het jubileumjaar.

Want de inwoners werken er momenteel hard aan om Hoonhorst er op die dag precies zo uit te laten zien als het jaar waarin de naam Hoonhorst voor het eerst in de geschiedschrijving opdook. Dat gebeurt aan de hand van tien thema’s - zoals onderwijs, de agrarische sector, muziek en kerkelijk leven - die elk worden verbeeld in een afgebakend deel van de dorpskern. Die dorpskern zelf wordt eveneens afgesloten, al kan doorgaand verkeer er wel langs blijven rijden. De enige toegang wordt gevormd door twee al even historische poorten, aan de noord- en zuidkant van het dorp.

,,Er komen bijvoorbeeld workshops, muziekoptredens, toneelvoorstellingen, sport en spel en tot besluit een dorps-volksfeest in de avonduren”, licht Marian Spin toe. ,,Met niet al te moderne live-muziek, maar wel een gezellige sfeer.” Op het dorpsplein komt een horecatent, waar met name lokale hapjes en drankjes, zoals klakkelaartjes (plaatselijke koekjes) en het vanwege het jubileumjaar ontwikkelde Hoonhorster biertje, dat de naam 1770 draagt. 

Historische accuratesse

,,We streven zoveel mogelijk naar historische accuratesse. Het moet dus kloppen met de geschiedschrijving”, zegt Spin. ,,Zo verstoppen we het beeld van het dansende paard, dat er 250 jaar geleden nog niet was, in een hooiberg. Ook de gebouwen proberen we zoveel mogelijk een ‘oude’ indruk te geven.”

Spin is de voorzitter van de werkgroep Hoonhorst 250, die op haar beurt weer werkgroepen uit de verschillende buurtschappen aan het werk gezet heeft. Die dragen elk zorg voor de invulling van een thema. ,,Je kunt wel zeggen dat heel Hoonhorst erbij betrokken is.”

Hekken

Dat geldt ook voor het lokale bedrijfsleven, want veel activiteiten worden mede door sponsoring mogelijk. ,,De één schenkt een geldbedrag, de ander doet iets in natura, bijvoorbeeld het transport van hekken en rekwisieten vanuit Den Ham. Daar hebben ze nog veel materiaal van hun eigen jubileumfeest waar we dankbaar gebruik van kunnen maken.”

Schuilhut

Ook andere programmaonderdelen van het jubileumjaar zijn in voorbereiding. Zo wordt op vrijdag 20 maart de schuilhut ‘De Kapelle’ geopend, op de hoek van de Koelmansstraat en Molenhoekweg. De Historische Werkgroep Hoonhorst heeft deze houten schuilhut naar historisch voorbeeld laten reconstrueren en bouwen. 

Er wordt informatie in ondergebracht over belangrijke handelswegen uit het verleden. Er is subsidie voor vrijgekomen uit het Cultuurprofiel Erfgoed, dat de gemeente Dalfsen met de provincie Overijssel afsloot voor het project ‘DNA van Dalfsen’. Ook voor andere programmaonderdelen hoopt de werkgroep Hoonhorst 250 subsidies in de wacht te slepen.

 1. Verpleeg- en verzorgingshuizen in regio klaar voor opname herstellende coronapatiënten uit Isala

  Verpleeg- en verzor­gings­hui­zen in regio klaar voor opname herstellen­de coronapa­tiën­ten uit Isala

  De samenwerkende organisaties op het gebied van verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) rondom Zwolle zijn bereid herstellende coronapatiënten van ziekenhuis Isala over te nemen. Het gaat daarbij om patiënten die weliswaar besmet zijn, maar geen dringende medisch specialistische hulp meer nodig hebben. De eerste patiënten zijn inmiddels opgenomen in het Zonnehuis in Zwolle.
 2. Nieuwe organisatie paasvuur Hoonhorst laat enthousiasme niet doven
  PREMIUM

  Nieuwe organisa­tie paasvuur Hoonhorst laat enthousias­me niet doven

  De vrijwilligers die de organisatie overnamen van de jeugdsoos hadden er zin in: vier zaterdagen met vereende krachten snoeihout stapelen en dan op 12 april een gezellig paasvuur in Hoonhorst. Maar net als elders in Oost-Nederland gooit de coronacrisis roet in het eten. Vorig jaar kon het vuur ook al niet branden vanwege grote droogte. Toch houden de boakebouwers de moed erin, vertelt spreekbuis Vincent Eilert.
 3. Raadsvergadering Dalfsen in coronacrisis: dertien onderwerpen in vijftien minuten
  PREMIUM

  Raadsverga­de­ring Dalfsen in coronacri­sis: dertien onderwer­pen in vijftien minuten

  Dat had alles te maken met de coronacrisis, die de democratische besluitvorming in het hele land onder druk zet. Om die besluitvorming in elk geval deze maand te laten doorgaan, tuigde Dalfsen een constructie op waarbij de zes fractievoorzitters, burgemeester Van Lente en de griffier op gepaste afstand van elkaar plaatsnamen in een verder vrijwel lege raadzaal. De wethouders waren er niet bij, en ook pers en publiek waren niet welkom in deze ‘bizarre en unieke omstandigheden’, zoals PvdA-fractievoorzitter Leander Broere het verwoordde.

Vechtdal