Volledig scherm
Tineke Meijerink en Frank Schutte van het bestuur Vrienden van het Hospice, Herma Nap en Jan Hammers zijn van het bestuur Hospicegroep VechtZathe (vlnr). Rechts staat Robert Waarsing, directeur van woningstichting Vechthorst. De sleutel lag nog op zolder, die is vijf jaar geleden gebruikt ter gelegenheid van de opening van het hospice in Dalfsen. © Geert Bistervels

Hospice Dalfsen verkocht aan Hospicebestuur

Het bestuur van Hospice ’t Huis De Pastorie in Dalfsen heeft een flinke slag geslagen. Met het geld van een legaat en een geldlening tegen ‘vriendelijke’ voorwaarden heeft het namelijk het pand aan de Bloemendalstraat 20 kunnen kopen. 

Eigenaar was woningstichting Vechthorst. Door de aankoop is het bestuur verlost van de betaling van de maandelijkse huurpenningen. ,,Daardoor zijn de kosten voor het hospice nu een stuk lager geworden”, zegt Geert Bistervels uit Dalfsen, secretaris van het bestuur.

Extra verantwoordelijkheid

Het Hospice is vijf jaar geleden geopend in de voormalige pastorie aan de Bloemendalstraat naast het voormalige ontmoetingscentrum Pniël. Het eigendom brengt, naast verlaging van kosten, ook extra verantwoordelijkheid met zich mee. ,,Wij moeten nu zelf het onderhoud en de verzekering regelen, glas, brand en opstal. Als er straks schilderwerk is, dan is dat voor eigen rekening. Dat hoort bij zo’n eigendom hè. Maar het pand zit verder goed in het onderhoud en we denken dat we de eerste jaren wel vooruit kunnen.”

Legaat

,,Ooit is er een legaat gekomen van een mevrouw die onbekend wil blijven. Het bedrag noem ik niet, maar het is ongeveer de helft van de aankoop van het pand. De andere helft is een lening. Die lening is verstrekt onder gunstige voorwaarden omdat het voor het hospice is. Ook van een particulier gekregen. Er zit wel rente op, maar dat is lager dan de bank. Doordat we maar de helft hoeven lenen, zijn de maandelijkse lasten fors verlaagd. Dat zijn twee vliegen in één klap.”

Vechtdal

poll

Waar moet de toekomstige woningbouw in Dalfsen komen?

  • Aan de oostzijde van het dorp. (14%)
  • Aan de westzijde van het dorp. (37%)
  • Ten noorden van het dorp. (26%)
  • Liever helemaal geen nieuwbouw meer. (22%)
966 stemmen

poll

Waar moet de toekomstige woningbouw in Dalfsen komen?

  • Aan de oostzijde van het dorp. (14%)
  • Aan de westzijde van het dorp. (37%)
  • Ten noorden van het dorp. (26%)
  • Liever helemaal geen nieuwbouw meer. (22%)
966 stemmen