Jongleren heeft nog altijd toekomst

videoWie dit weekend de grote sporthal van De Trefkoele in Dalfsen binnenliep, waande zich bij de repetities van een circusvoorstelling. Overal waren mensen bezig met jongleren: met ballen, kegels, stokken, ringen of diabolo’s, en soms ook in combinatie met elkaar.

Dalfsen was voor het eerst het domein van het NK jongleren, een jaarlijks evenement dat de afgelopen drie jaar plaatsvond in Helmond. Enkele honderden jongleurs waren actief, van beginners en enthousiaste hobbyisten tot professionals. Het ging om een Nederlands kampioenschap, en dus werden de verrichtingen van de ‘serieuze’ deelnemers op het podium beoordeeld door een deskundige jury en waren er winnaars in zeven categorieën. Maar de meesten kwamen kijken, oefenen en deelnemen aan workshops om kennis en ervaring op te doen.

,,Hoeveel van jullie ervaren vaak dat de eerste oefening van een reeks uiteindelijk de beste is?” Er gaan aardig wat vingers de lucht in bij deze vraag van Julian Saether. De uit Trondheim afkomstige Noor verzorgt een workshop met tips en tricks, vooral gericht op de psychologische aspecten. ,,Natuurlijk moet je veel oefenen om wat te bereiken. Maar neem na een paar keer proberen gerust even pauze of richt je op iets anders. Het ontspant je spieren en geeft je hersenen de gelegenheid om opnieuw te focussen. De kans is groot dat je dan sneller leert dan wanneer je maar blijft doorgaan.”

,,De kunst van jongleren is vooral: steeds beter willen worden”, legt hij even later uit. ,,Jongleren is een vaardigheid die je kunt aanleren, dus veel oefenen is belangrijk. Maar je moet jezelf ook rust kunnen gunnen. En analyseer ook waarom je fouten maakt. Alleen dan word je door elke fout beter.”

De 12-jarige Nathan Evers uit Zwolle heeft die lessen goed in zijn oren geknoopt. ,,Even pauze nemen en je bezinnen op wat er misging. Dat was wel de belangrijkste tip”, zegt hij. Nathan zit vanaf zijn vijfde op circusschool Pavarini in zijn woonplaats. Na een open dag was hij ‘verkocht’. Wat er zo leuk aan is? ,,Het is zowel ontspanning als inspanning. Je kunt het altijd en overal doen.” 

Lachend tekent zijn moeder Marjon daarbij aan: ,,Op een gegeven moment begon hij ook met fruit te jongleren. Toen hebben we een paar gouden regels afgesproken over wáár en met wát er gejongleerd wordt.” Nathan heeft niet de intentie om er zijn beroep van te maken. ,,Als hobby naast mijn werk lijkt het me heel leuk. Maar ik werk er wel hard aan om alsmaar beter te worden.”

Saether, die op zijn vijftiende begon met jongleren en onder meer drie jaar in Parijs studeerde, maakt onderscheid tussen jongleren als sport - zoals het veelal op dit NK benaderd wordt - en jongleren als kunstvorm. ,,Bij het eerste streef je naar de beste prestatie, als onderdeel van een competitie. Bij het tweede draait het om de emoties die je bij de toeschouwer wilt losmaken: de ‘wow’-factor, maar ook een lach en een traan.”

Volledig scherm
Damian Kubitzki laat zien wat hij met een diabolo kan. © Martijn Bijzitter

Op het NK draait het niet alleen om het bijslijpen van de techniek. ,,Voor hobbyisten misschien wel”, zegt organisator Casper Klop. ,,Maar wie verder wil, moet ook aandacht besteden aan andere aspecten: je presentatie op het podium, het combineren van verschillende disciplines. Je maakt er een totaalprogramma van.” Er zit nog steeds toekomst in, zegt hij. ,,Bij shows en revues, en van oudsher bij het circus, dat het in toenemende mate van jongleurs zal moeten hebben. De klassieke circusvorm met olifanten en andere dieren sterft langzaam uit. Het accent verschuift naar shows en optredens waarin verschillende disciplines worden gecombineerd.”

 1. Recreatievaart wacht met smart op Vechtvlinder-sluizen
  PREMIUM

  Recreatie­vaart wacht met smart op Vechtvlin­der-slui­zen

  Op de donderdag voor Pasen start traditiegetrouw de recreatievaart op de Overijsselse Vecht. Het hart van menig watersportliefhebber klopt deze jaargang extra snel omdat de hele rivier binnenkort eindelijk bevaarbaar is, vanaf de Duitse grens bij De Haandrik tot aan de monding in het Zwarte Water bij Zwolle. Dat is te danken aan de sluizen die zijn aangelegd naast de stuwen bij Diffelen en Junne. Er is echter één probleem: die nieuwe sluizen gaan pas op 1 juni open omdat de innovatieve zelfbedieningssystemen de komende weken eerst nog getest moeten worden.
 2. Ab Goutbeek (82) uit Dalfsen krijgt zeldzame Zilveren Anjer: ‘ik wil anderen verwondering laten voelen’
  PREMIUM
  video

  Ab Goutbeek (82) uit Dalfsen krijgt zeldzame Zilveren Anjer: ‘ik wil anderen verwonde­ring laten voelen’

  Ab Goutbeek (82) is al Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, maar krijgt binnenkort ook een zeldzame Zilveren Anjer. De bescheiden Dalfsenaar is er door overrompeld, maar waardeert de nieuwe erkenning. En blijft zich als amateurhistoricus verbazen over de natuur, cultuur en archeologie. ,,Die verwondering wil ik ook anderen laten zien en voelen. Want we lopen zoveel zomaar voorbij.”
 3. Arnold Lassche en Johan Poffers blazen Overijsselse Vogelaarsdag nieuw leven in

  Arnold Lassche en Johan Poffers blazen Overijssel­se Vogelaars­dag nieuw leven in

  Toen Gerrit Gerritsen en Peter van den Akker aangaven dat het boek ‘ Vogels in Overijssel ‘ in 2018 niet zou verschijnen, leek ook de Overijsselse Vogelaarsdag ten dode opgeschreven. In 2017 was die voor het laatst gehouden, maar Arnold Lassche (Nieuwleusen) en Johan Poffers wilden dat niet zo maar laten gebeuren. Zij namen het initiatief waardoor op 9 november op camping De Zandstuve in Rheeze toch gesproken wordt over een nieuwe editie van de Vogelaarsdag.

Vechtdal