Volledig scherm
PREMIUM
Frank Timmerman geeft een koe een bad. © Gerard Vrakking

'Koebadfranky' uit Dalfsen laat koeien weer lopen door warm bad

Hoe gaat het nu met de patiënt? Dat is de eerste vraag die Frank Timmerman (29) stelt als een veehouder hem belt. Vaak ligt de koe in kwestie op de grond, zij kan niet meer op haar eigen benen staan. Dan komt Timmerman met zijn koebad in actie. 'Koebadfranky', zoals zijn vrienden hem noemen, is inmiddels een begrip in Dalfsen en omgeving.

'Het is niet zo dat ik dit uitgevonden heb hoor'', begint Frank Timmerman. ,,Ik heb het gewoon opnieuw in de markt gezet.'' Koeien die niet meer kunnen staan, wat meestal komt door melkziekte na een kalving, zijn gebaat bij een koebad. ,,Melkziekte ontstaat door een tekort aan calcium in het bloed, dat gebeurt vlak voor of na het afkalven'', legt de ondernemer uit. ,,Daar worden ze slap van. Door de koe in een bad te doen kunnen ze weer staan en eten, elke koe moet eten in bad. Na zes uur mogen ze er weer uit, vaak kunnen ze dan weer lopen.'' Volgens Timmerman is het zeker geen uitzondering als dit gebeurt. ,,Vrijwel elke veehouder krijgt hier wel een of twee keer per jaar mee te maken.''

 1. Team Sandra haalt dik twaalf mille binnen voor Strijd van Salland

  Team Sandra haalt dik twaalf mille binnen voor Strijd van Salland

  Sandra Schrijver-Krabbe uit Hoonhorst wilde met haar maatjes ook dit jaar weer veel geld inzamelen voor de Strijd van Salland, tegen hersentumoren. Iets meer dan een maand geleden overleed ze zelf aan de gevolgen van deze slopende ziekte, 35 jaar jong. Team Sandra had op dat moment bijna 3900 euro ingezameld, en was daarmee al koploper van alle deelnemende teams. Maar Sandra wilde meer, het dubbele. Achtduizend was haar streefbedrag, vertelde haar man Arjan aan de vooravond van haar begrafenis. Inmiddels staat de teller op ruim twaalfduizend euro, die morgen tijdens de vierde editie bijeen wordt gebracht door gesponsorde kilometers te lopen, fietsen, steppen of paardrijden vanaf het Heinose sportpark.
 2. PVV wil middengeleider na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’
  PREMIUM

  PVV wil middenge­lei­der na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’

  Op de N36 tussen Ommerkanaal en De Witte Paal kwam vorige week bij een frontale botsing een 38-jarige vrouw uit Hengelo om het leven. Hoewel de meeste ongevallen op de N36 tussen Beerze, Vriezenveen en Almelo gebeuren, en het daarom de ‘dodenweg’ wordt genoemd, trekt de provinciale PVV ten aanval. ,,We willen een middengeleider, dan komen deze ongevallen helemaal niet meer voor.”

Vechtdal