Volledig scherm
PREMIUM
Frank Timmerman geeft een koe een bad. © Gerard Vrakking

'Koebadfranky' uit Dalfsen laat koeien weer lopen door warm bad

Hoe gaat het nu met de patiënt? Dat is de eerste vraag die Frank Timmerman (29) stelt als een veehouder hem belt. Vaak ligt de koe in kwestie op de grond, zij kan niet meer op haar eigen benen staan. Dan komt Timmerman met zijn koebad in actie. 'Koebadfranky', zoals zijn vrienden hem noemen, is inmiddels een begrip in Dalfsen en omgeving.

'Het is niet zo dat ik dit uitgevonden heb hoor'', begint Frank Timmerman. ,,Ik heb het gewoon opnieuw in de markt gezet.'' Koeien die niet meer kunnen staan, wat meestal komt door melkziekte na een kalving, zijn gebaat bij een koebad. ,,Melkziekte ontstaat door een tekort aan calcium in het bloed, dat gebeurt vlak voor of na het afkalven'', legt de ondernemer uit. ,,Daar worden ze slap van. Door de koe in een bad te doen kunnen ze weer staan en eten, elke koe moet eten in bad. Na zes uur mogen ze er weer uit, vaak kunnen ze dan weer lopen.'' Volgens Timmerman is het zeker geen uitzondering als dit gebeurt. ,,Vrijwel elke veehouder krijgt hier wel een of twee keer per jaar mee te maken.''

 1. Zwaaien met ‘kanonskogels’ op NK in Nieuwleusen
  video

  Zwaaien met ‘kanonsko­gels’ op NK in Nieuwleu­sen

  Menig bezoeker van sportscholen en fitnesscentra werkt zich ermee in het zweet: de 'kettlebell’. Een soort kanonskogel met handvat, in allerlei kleuren, waarmee je lekker kunt slingeren en zwaaien. Maar met deze metalen bollen, die in gewicht oplopen van 8 tot 32 kilo, wordt ook een officiële sport beoefend. Jan-Hein van de Wiel is een van de circa negentig leden van de KettlebellSportBond Nederland, en tevens jury- en bestuurslid. De 39-jarige inwoner van Kloosterhaar haalde het NK naar FitFabrique Nieuwleusen, waar de geboren Brabander zelf werkzaam is als personal trainer en manager.

Vechtdal

poll

Waar moet de toekomstige woningbouw in Dalfsen komen?

 • Aan de oostzijde van het dorp. (14%)
 • Aan de westzijde van het dorp. (37%)
 • Ten noorden van het dorp. (26%)
 • Liever helemaal geen nieuwbouw meer. (22%)
966 stemmen

poll

Waar moet de toekomstige woningbouw in Dalfsen komen?

 • Aan de oostzijde van het dorp. (14%)
 • Aan de westzijde van het dorp. (37%)
 • Ten noorden van het dorp. (26%)
 • Liever helemaal geen nieuwbouw meer. (22%)
966 stemmen