Volledig scherm
PREMIUM
Frank Timmerman geeft een koe een bad. © Gerard Vrakking

'Koebadfranky' uit Dalfsen laat koeien weer lopen door warm bad

Hoe gaat het nu met de patiënt? Dat is de eerste vraag die Frank Timmerman (29) stelt als een veehouder hem belt. Vaak ligt de koe in kwestie op de grond, zij kan niet meer op haar eigen benen staan. Dan komt Timmerman met zijn koebad in actie. 'Koebadfranky', zoals zijn vrienden hem noemen, is inmiddels een begrip in Dalfsen en omgeving.

'Het is niet zo dat ik dit uitgevonden heb hoor'', begint Frank Timmerman. ,,Ik heb het gewoon opnieuw in de markt gezet.'' Koeien die niet meer kunnen staan, wat meestal komt door melkziekte na een kalving, zijn gebaat bij een koebad. ,,Melkziekte ontstaat door een tekort aan calcium in het bloed, dat gebeurt vlak voor of na het afkalven'', legt de ondernemer uit. ,,Daar worden ze slap van. Door de koe in een bad te doen kunnen ze weer staan en eten, elke koe moet eten in bad. Na zes uur mogen ze er weer uit, vaak kunnen ze dan weer lopen.'' Volgens Timmerman is het zeker geen uitzondering als dit gebeurt. ,,Vrijwel elke veehouder krijgt hier wel een of twee keer per jaar mee te maken.''

  1. Dalfsen wil inwoners mee laten profiteren van grote energieprojecten

    Dalfsen wil inwoners mee laten profiteren van grote energiepro­jec­ten

    De gemeente Dalfsen verwacht een flink aantal aanvragen voor zonneparken, windmolens en installaties voor biomassa binnen de gemeentegrenzen. Maar dat betekent niet dat die plannen zonder slag of stoot worden uitgevoerd. Dat bleek gisteravond, toen de gemeenteraad van Dalfsen het college van burgemeester en wethouders op het hart drukte om inwoners niet alleen te laten meepraten, maar ook te laten meeprofiteren van een eventueel grootschalig energieproject binnen de gemeentegrenzen.

Vechtdal