Kulturhus De Spil in Nieuwleusen geopend

VideoMet een ochtendvullend programma werd vanmorgen het Nieuwleusener kulturhus De Spil officieel geopend. Dat gebeurde in het bijzijn van o.a. minister Arie Slob (Onderwijs en Media), de Dalfser cabaretier Ernest Beuving en de in Nieuwleusen geboren oud-topvolleybalster Manon Flier.

Maar het waren vooral de gebruikers van de nieuwe voorziening die bijdroegen aan het openingsprogramma. Muziek van Crescendo-Excelsior, een sportieve show van Gymnastiekvereniging Nieuwleusen en een voorstelrondje met alle organisaties die sinds twee maanden in De Spil actief zijn. Zij droegen daarmee de kernboodschap van het gebouw uit: samen gebruikmaken van de verschillende ruimten en gebruiksmogelijkheden. ,,U bent welkom, maar De Spil is niet van u”, vatte burgemeester Han Noten samen. ,,Maar wees gerust: hij is ook niet van de ander.” Oftewel: iedereen mag gebruik maken van het nieuwe kulturhus, waar sport, welzijn, cultuur (o.a. de bibliotheek) en onderwijs (het Agnieten College) onder één dak zijn samengebracht.

Lees onder de foto verder.

Minister Arie Slob (r) slaat in Nieuwleusen op de gong.
Volledig scherm
Minister Arie Slob (r) slaat in Nieuwleusen op de gong. © Alex Mulder

Minister Slob was vol lof over wat er in Nieuwleusen tot stand is gebracht ,,Ik ben diep onder de indruk. Het is ongetwijfeld een van de weinige plekken in Nederland – misschien wel de enige – waar zoveel maatschappelijke functies op zo’n manier zijn samengebracht.” Of hij De Spil ziet als een blauwdruk voor scholenhuisvesting elders in Nederland?,,Het gebeurt op meer plekken, en het is een heel goede oplossing als je effectief met kosten en ruimte wilt omgaan. Maar de manier waarop ze dit in Nieuwleusen hebben aangepakt, is echt wel heel speciaal.”

Het Kulturhus in Nieuwleusen werd op een spectaculaire wijze geopend, ook  Gymnastiekvereniging Nieuwleusen was van de partij.
Volledig scherm
Het Kulturhus in Nieuwleusen werd op een spectaculaire wijze geopend, ook Gymnastiekvereniging Nieuwleusen was van de partij. © Alex Mulder
  1. Uitbater Oude Station blij met groen licht van Dalfsen én NS voor ruimer terras
    PREMIUM

    Uitbater Oude Station blij met groen licht van Dalfsen én NS voor ruimer terras

    Als de horeca pinkstermaandag klokslag twaalf uur de deuren met een diepe zucht mag openzwaaien, zullen met het verwachte zonovergoten weer terrassen vermoedelijk overspoeld worden door liefhebbers van een hapje en een drankje. Maar met de geldende coronaregels is het praktisch onmogelijk evenveel gasten toe te laten als in het verleden. Daarom helpt Dalfsen uitbaters door tijdelijk toe te staan dat ze hun terrassen uitbreiden op gemeentegrond, zonder daarvoor extra ‘huur’ in rekening te brengen.

Vechtdal