Volledig scherm
Vanaf de paaltjes naast de fietsenstalling tot aan de entree van de Trefkoele+ wordt vanaf september een rookvrije zone ingesteld. © Google Streetview

Kulturhus Trefkoele+ Dalfsen wordt na zomer rookvrij

Trefkoele+ in Dalfsen gaat na de zomervakantie verder als rookvrij ‘kulturhus’. Roken in en rond het multifunctioneel centrum is vanaf zondag 1 september taboe. Dit gebeurt op initiatief van Kulturhus Trefkoele+ in samenwerking met 'Dalfsen Kerngezond’. Op veler verzoek, vertelt beheerder Emily Poppe. 

,,Veel bezoekers van de Trefkoele vinden het hinderlijk als ze naar binnen moeten langs mensen die voor de ingang staan te roken. Net voor de toegangsdeuren staat een ‘peukenbak’ met zand, waar regelmatig nog iemand even zijn sigaret staat op te roken. Dat mag vanaf september niet meer’’, stelt Poppe. ,,Ook voor kinderen willen we een rookvrije entree.’’ Sporten en roken staan haaks op elkaar, want sporten is gezond terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. 

Kinderen

Roken en kinderen passen ook niet bij elkaar. ,,Dagelijks brengen veel kinderen een bezoek aan Trefkoele+. Met een rookvrije zone willen we kinderen niet alleen beschermen tegen het schadelijke meeroken maar ook tegen de verleiding van roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken die een voorbeeldfunctie hebben en naar wie zij opkijken zoals leraren, begeleiders, sporters, trainers en ouders. Daarom vragen we aan iedereen die op het terrein van Trefkoele+ komt voortaan de rookvrije zone te respecteren.’’ 

Volledig scherm
Emily Poppe, beheerder van het Dalfser kulturhus. © Trefkoele+

Geen hek

Omdat er geen hek om het Trefkoeleterrein staat is het wat lastig om de rookvrije zone duidelijk aan te geven. ,,Maar vanaf de betonnen paaltjes bij de fietsenstalling tot aan de hoofdingang is het straks een rookvrij gebied, van zo'n twintig meter breed.’’ Trefkoele+ is een multifunctioneel centrum, met twee grote sporthallen en een sportzaal, bibliotheek, kinderopvang, en meerdere kleinere ruimtes waarin verenigingen en instellingen hun activiteiten houden. Zij steunen het antirookbeleid. 

Jongerensoos

Een van die huurders is Saam Welzijn, die ook de jongerensoos in het kulturhus houdt. De rookruimte in de jongerensoos wordt dan ook opgeheven. Saam tekent ook voor de organisatie van de Dalfser ouderensoos, en die is al ongeveer een jaar rookvrij meldt Poppe. 

Controleren

Rokers blijven welkom in het kulturhus, benadrukt Poppe. ,,Wel vragen we rokers om buiten het zicht van kinderen en niet binnen de rookvrije zone voor de Trefkoele te roken. Daar gaan we goed op controleren en indien nodig spreken we de rokers daar op aan.’’ Het antirookbeleid past in de gemeentebrede campagne 'Dalfsen Kerngezond', die streeft naar een gezonde levensstijl voor jong en oud. Bijvoorbeeld door overmatig drankgebruik tegen te gaan, maar ook door te voorkomen dat jongeren verslaafd aan roken raken.

Vechtdal