Kunst onder de bomen in bos van landgoed Rechteren

videoKunstenaars verrijken momenteel het Willibrordusbos op landgoed Rechteren met kunst. De ‘Land Art’ heeft tot doel mens en natuur met elkaar te verbinden.

Een bos is veel meer dan een wandelroute van A naar B. Je moet alleen goed leren kijken en kunst is het middel om dat betere zicht te kunnen krijgen. ,,Ik haal altijd mijn inspiratie uit de natuur” legt Elisa van den Berg, beeldend kunstenares en docent, uit. De Zuidwoldigse is een van de deelnemers aan de expositie ‘Kunst onder de bomen' die vanaf 22 april te zien zal zijn in het Willibrordusbos achter kaasboerderij de Heileuver in Dalmsholte. In samenwerking met landgoed Rechteren zijn daar straks zes weken lang (tot 4 juni) installaties van diverse kunstenaars te zien. Het is de derde keer dat ‘Kunst onder de bomen’ zoals het heet ‘een interactie aangaat met de natuur’. De vorige editie, twee jaar geleden, trok zo’n 1500 geïnteresseerden.

Spinnenwebben

Enkele kunstenaars, afkomstig uit het hele land, zijn inmiddels begonnen met de bouw van hun bijdrage aan de expositie. De eerste tekenen zijn al zichtbaar. Terwijl elders in het bos een kettingzaag loeit om hout passend te maken voor een installatie, hangt Elisa van de Berg samen met enkele hulpkrachten haar grote spinnenwebben in de bomen op. Lange slierten lichte stof verbeelden het invallende licht dat door de dennenbomen valt.

Volledig scherm
LEMELERVELD - Helma van den Brink (l) en Camille Smid (m) helpen kunstenares Elisa van den Berg met het ophangen van grote spinnenwebben. © Frank Uijlenbroek

Van den Berg:  ,,Land art is een spannende aangelegenheid.  Je bent altijd afhankelijk van wat de natuur biedt. Bovendien veranderen de omstandigheden voortdurend. Nu zijn de bomen nog kaal, maar over enkele weken zitten ze weer vol blad. Wat doet dat met de kunst en wat gebeurt er bij wisselende weersomstandigheden? Het is afwachten. Mijn spinnenwebben zijn best stevig, maar als er eentje kapot gaat, dan is dat maar zo. Een gewoon web gaat uiteindelijk ook stuk.”

Naast de deelnemende beroepskunstenaars wordt aan het project ook deelgenomen door basisscholen in Lemelerveld, kunstacademie ArtEZ en groenopleiding Groene Welle uit Zwolle. 

  1. JOP bij sportpark Lemelerveld van de baan

    JOP bij sportpark Lemeler­veld van de baan

    De wethouder haalde bakzeil met het collegevoorstel, ondanks het feit dat dat dat er kwam op initiatief van een dertigtal jongeren zelf. Die vroegen erom, wezen een geschikte locatie aan en gingen zelf in gesprek met de omwonenden en enkele sportverenigingen. Uitslag zelf ging eveneens om tafel met de sportclubs, maar het gespreksverslag was kennelijk te positief van toon. Want kort voor de besluitvorming in de gemeenteraad lieten de sportclubs weten dat ze een JOP niet zien zitten op die plek.

Vechtdal