Lemelerveld opent toren Heilig Hartkerk voor broodnodig herstel: 'Waardeer het, repareer het’

De monumentale kerktoren van de Heilig Hartkerk in Lemelerveld is dringend aan een opknapbeurt toe. Vooral aan de ‘weerkant’, het zuidwesten, heeft het voeg- en metselwerk het flink te verduren. Daardoor trekt vocht naar binnen, waardoor het pleisterwerk wordt aangetast. Restauratie van het voegwerk kost volgens een eerste schatting circa een ton, maar kan oplopen tot 140.000 euro als tijdens de werkzaamheden op hoogte andere gebreken worden geconstateerd. Zo moeten de wijzerplaten mogelijk opnieuw verguld worden. De verlichting van het uurwerk wordt vervangen door led-licht.

,,Alleen het plaatsen van een steiger kost al 40.000 euro’’, vertelt Leo Broeks, verantwoordelijk voor het financieel beheer in de locatieraad van de katholieke kerk in Lemelerveld. Omdat de nu 110 jaar oude kerktoren beeldbepalend is voor het dorp langs het Overijssels Kanaal, houdt de Heilig Hartkerk een actie die niet alleen gericht is op de ‘beminde gelovigen’ maar op alle dorpsgenoten onder het motto ‘Waardeer het, repareer het’. Op zaterdagmiddag 19 oktober wordt een Open Torendag gehouden. De gemeente Dalfsen is gevraagd om een subsidie, van 10 procent van de totale kosten van de restauratie die volgend jaar moet worden uitgevoerd.

Volledig scherm
Leo Broeks en Theo Koggel (rechts) van de locatieraad van de katholieke kerk in Lemelerveld bekijken de staat van de kerktoren. © Gerard Vrakking

Tand des tijds

Wat naar binnen trekkend vocht kan doen met een gebouw bleek vorig jaar wel in de Heilig Hartkerk. Stucwerk op de binnenmuren bladderde af. Muurschilderingen boven het priesterkoor, waar het altaar staat, werden aangetast en vervaagden steeds verder. In november en december werd het schilderwerk hersteld en verfrist, waarna de kerk er met Kerstmis weer piekfijn uitzag. Maar het onderhoud van een monumentaal gebouw gaat altijd door, de tand des tijds blijft knagen. Het herstel van de kerktoren stond al lang op het lijstje van de Monumentenwacht, dat elke twee jaar een volledige inspectie uitvoert. ,,Kijk, hier staat het wel: metsel- en voegwerk is matig en moet hersteld worden’’, citeert Theo Koggel, verantwoordelijk voor de gebouwen in de locatieraad, uit een recent rapport over de in 1909 gebouwde toren. Die verrees overigens 25 jaar na de inwijding van de neogotische kerk, pas toen was er genoeg geld om een toren tegen de kerk aan te bouwen. Ook nu moet het spaargeld weer worden aangesproken. Om de toren te kunnen restaureren is een stevige steiger nodig, rondom het 110 jaar oude bouwwerk. Veiligheid voor alles, luidt het devies. 

Open Torendag

Als aftrap voor de actie om de benodigde financiële middelen voor het herstel bij elkaar te krijgen wordt op zaterdag 19 oktober een Open Torendag gehouden. Van 14.00 tot 17.00 uur zorgen de parochiekoren voor de muzikale omlijsting en worden vragen beantwoord over de torenrestauratie. Begeleid door gidsen kunnen groepjes van maximaal zes personen de toren beklimmen, en onder andere de klokken zien die in 1948 zijn opgehangen nadat vijf jaar eerder de Duitsers de originele hadden geroofd. Ook is er een doorlopende dia-presentatie met foto’s van de Heilig Hartkerk, de katholieke scholen en alles wat met het kerkelijk leven in Lemelerveld te maken heeft. Wie zelf thuis nog bijzondere foto's heeft wordt verzocht contact op te nemen met Nolly Holterman (Oude Twentseweg 51, telefoonnummer 0572-372592), die ze kan inscannen voor deze expositie.

Volledig scherm
De toren van de Heilig Hartkerk in Lemelerveld is in 1909 tegen de uit 1884 daterende kerk aangebouwd. Pas toen was er genoeg geld voor gespaard. © Benny Koerhuis
  1. Spandoekenactie zet strijd rond N377 bij Nieuwleusen op scherp: ‘Moet er eerst iemand dood?’
    PREMIUM

    Spandoeken­ac­tie zet strijd rond N377 bij Nieuwleu­sen op scherp: ‘Moet er eerst iemand dood?’

    ‘Moet er eerst iemand DOOD?’ hangt er, met de nadruk op de vier afsluitende hoofdletters die naar het hiernamaals verwijzen. Dat doek en nog eens in totaal twintig andere worden deze week langs de N377 bij Nieuwleusen gehangen. Om duidelijk te maken dat het de actievoerders menens is als ze het hebben over de (on)veiligheid van de provinciale weg. ,,Soms moet je het hard spelen.”

Vechtdal