Leraren- en leerlingenprotest op landelijke actiedag in Nieuwleusen: met potten en pannen de straat op

videoIn Nieuwleusen kreeg het landelijke lerarenprotest vorm door zogenoemde lawaai-optochten van leerlingen van De Zaaier en De Wegwijzer. De circa 215 leerlingen van CBS De Zaaier vertrokken om 09.00 uur vanaf het schoolplein voor een rondje door Nieuwleusen-noord, dat niet onopgemerkt bleef.

‘Gewapend’ met pannen, potten, pollepels en nog veel meer huishoudelijke attributen waarmee je herrie kunt maken, liepen ze door de straten, begeleid door leerkrachten en klaarovers uit groep 8. De borden en spandoeken die ze meedroegen, lieten aan duidelijkheid niets te wensen over: ‘Wij willen meer juffen en meesters’, ‘Meer leerkrachten’ en de van Arjen Lubach geleende kreet ‘Ik ben geen toprioriteit’, inclusief de doelbewuste spelfout. 

Volledig scherm
De Zaaier in Nieuwleusen liet vanochtend van zich horen. © Alex Mulder
Volledig scherm
‘Zonder de juffen en de meester hebben wij geen school’, concludeert de jeugd. © Alex Mulder

,,De problemen in het onderwijs los je niet op met een eenmalige zak geld”, aldus leerkracht Chantal van Haarst. ,,Alleen met een structurele bijdrage kun je extra leerkrachten betalen. En dat is nodig, want leerlingen worden nu de dupe van het tekort aan leerkrachten.” Dat merken die leerlingen zelf ook. ,,Als onze juf ziek is, is er niet altijd een invaller”, zegt Niels Bouwman uit groep 5. ,,En als er wel een invaller komt, is het toch anders”, vult Lieke Uitslag (groep 8) aan. ,,Want onze eigen juf snappen we het meest.”

 1. Inbrekers slaan slag bij Roadrunner, en nog drie restaurants in Dalfsen: ‘dit kan gewoon het einde van je zaak betekenen’
  PREMIUM
  Video

  Inbrekers slaan slag bij Roadrunner, en nog drie restau­rants in Dalfsen: ‘dit kan gewoon het einde van je zaak betekenen’

  De gokkasten werden leeggehaald, deuren vernield, de kluis moest eraan geloven en een gigantische puinzooi bleef achter. Inbrekers zetten in de nacht van zondag op maandag restaurant Roadrunner in Oudleusen op de kop en gingen er met een bedrag van zo'n 3.500 euro vandoor. Eigenaar Jurrian Visscher heeft de camerabeelden bekeken en meent hun werkwijze te hebben ontdekt. ,,Ik herken ze.”
 2. Vreugdedansje in Dalfsen, nu hondenbelasting op de helling staat
  PREMIUM

  Vreugde­dans­je in Dalfsen, nu hondenbe­las­ting op de helling staat

  De politiek in Dalfsen denkt er nadrukkelijk over om te stoppen met hondenbelasting, nu de ene na de andere gemeente afstapt van de ‘blaftaks’. De ooit opgerichte Brave Baasjes Club is blij met een onderzoek naar de financiële consequenties die een dergelijke afschaffing heeft. De vrede tussen hondenbezitters en gemeente lijkt er bovendien mee getekend, nadat er jaren terug nog werd gesproken van ‘terreur'. ,,Ik ga direct de leden op de hoogte stellen.”

Vechtdal