Leraren- en leerlingenprotest op landelijke actiedag in Nieuwleusen: met potten en pannen de straat op

videoIn Nieuwleusen kreeg het landelijke lerarenprotest vorm door zogenoemde lawaai-optochten van leerlingen van De Zaaier en De Wegwijzer. De circa 215 leerlingen van CBS De Zaaier vertrokken om 09.00 uur vanaf het schoolplein voor een rondje door Nieuwleusen-noord, dat niet onopgemerkt bleef.

‘Gewapend’ met pannen, potten, pollepels en nog veel meer huishoudelijke attributen waarmee je herrie kunt maken, liepen ze door de straten, begeleid door leerkrachten en klaarovers uit groep 8. De borden en spandoeken die ze meedroegen, lieten aan duidelijkheid niets te wensen over: ‘Wij willen meer juffen en meesters’, ‘Meer leerkrachten’ en de van Arjen Lubach geleende kreet ‘Ik ben geen toprioriteit’, inclusief de doelbewuste spelfout. 

De Zaaier in Nieuwleusen liet vanochtend van zich horen.
Volledig scherm
De Zaaier in Nieuwleusen liet vanochtend van zich horen. © Alex Mulder
‘Zonder de juffen en de meester hebben wij geen school’, concludeert de jeugd.
Volledig scherm
‘Zonder de juffen en de meester hebben wij geen school’, concludeert de jeugd. © Alex Mulder

,,De problemen in het onderwijs los je niet op met een eenmalige zak geld”, aldus leerkracht Chantal van Haarst. ,,Alleen met een structurele bijdrage kun je extra leerkrachten betalen. En dat is nodig, want leerlingen worden nu de dupe van het tekort aan leerkrachten.” Dat merken die leerlingen zelf ook. ,,Als onze juf ziek is, is er niet altijd een invaller”, zegt Niels Bouwman uit groep 5. ,,En als er wel een invaller komt, is het toch anders”, vult Lieke Uitslag (groep 8) aan. ,,Want onze eigen juf snappen we het meest.”

  1. Dalfsen schiet woningbouwplan Nieuwleusen af, tot afgrijzen van architect
    PREMIUM

    Dalfsen schiet woningbouw­plan Nieuwleu­sen af, tot afgrijzen van architect

    Wel of geen nieuwe huizen aan de Burgemeester Backxlaan in Nieuwleusen? Arnoud Olie hoopt als algemeen directeur van B+O Architecten spoedig met wethouder André Schuurman om tafel te zitten, nu de gemeente Dalfsen een woningbouwplan heeft afgeschoten. De open ruimte tussen de begraafplaats en de verbindingsweg tussen zuid en noord is de gemeente landschappelijk te waardevol, waardoor het geen medewerking wil verlenen. ,,Drogredenen.”

Vechtdal