Volledig scherm
Vincent Oosterveen pleit al jaren voor een legale coffeeshop in Dalfsen. © Alex Mulder

Libertarische Partij wil Dalfser politiek opschudden

De Libertarische Partij doet in maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Dalfsen. Eerste voorwaarde is dat tussen 22 januari en 5 februari minstens twintig inwoners in het gemeentehuis een ondersteuningsverklaring ondertekenen. ,,We verwachten genoeg ondersteuning, ik heb al meer dan twintig namen opgeschreven'', vertelt lijsttrekker Vincent Oosterveen.

De andere kandidaten zijn Anouk Zonjee, Sander van Marle en Rolf Knuver. De oprichters van de LP-afdeling Dalfsen willen meer vrijheid, minder overheid, minimale belastingen en regeldruk. Wet- en regelgeving komt niet alleen uit Den Haag of Brussel, maar ook uit de Raadhuisstraat 1 ten noorden van de Vecht. De Libertarische Partij wil gemeentelijke lasten zoveel mogelijk beperken, bijvoorbeeld door afschaffing van het basistarief voor de afvalstoffenheffing (135 euro), ozb, rioolheffing en hondenbelasting. 

Coffeeshop

Oosterveen pleitte afgelopen jaren al vaker vergeefs voor realisering van een coffeeshop in de gemeente Dalfsen. In oktober werd een door hem geleid burgerinitiatief nog weer afgewezen door de gemeenteraad. Via LP Dalfsen zet hij zijn streven straks voort. Ook zou de gemeente cannabis moeten legaliseren, zodat lokale criminaliteit en overlast rond drugshandel en wietteelt beter kan worden bestreden. Wat koopzondagen betreft vindt de partij in oprichting dat ondernemers zelf zouden moeten mogen bepalen of zij hun zaak op zondag openen, net zoals consumenten zelf mogen kiezen of ze op zondag gaan winkelen.

Bioscoop

De partij wil het dorp Dalfsen aantrekkelijker maken. Zo zou er een filmhuis/bioscoop moeten komen, of een grandcafé langs het water van park Bellingeweer. Statushouders zouden geen voorrang bij huisvesting moeten krijgen, Dalfsenaren wel, stelt Libertarische Partij Dalfsen op haar Facebookpagina. 

Negen gemeenten

De in 1993 opgerichte landelijke partij kreeg in 2014 ineens vijf Kamerleden, die de PVV-fractie hadden verlaten. Na de verkiezingen van 2017 keerde de Libertarische Partij niet meer terug in het parlement. In negen gemeenten deed de LP in 2014 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Almelo was de enige Overijsselse gemeente. 

  1. Dalfsen wil inwoners mee laten profiteren van grote energieprojecten

    Dalfsen wil inwoners mee laten profiteren van grote energiepro­jec­ten

    De gemeente Dalfsen verwacht een flink aantal aanvragen voor zonneparken, windmolens en installaties voor biomassa binnen de gemeentegrenzen. Maar dat betekent niet dat die plannen zonder slag of stoot worden uitgevoerd. Dat bleek gisteravond, toen de gemeenteraad van Dalfsen het college van burgemeester en wethouders op het hart drukte om inwoners niet alleen te laten meepraten, maar ook te laten meeprofiteren van een eventueel grootschalig energieproject binnen de gemeentegrenzen.

Vechtdal