Volledig scherm
© Campagneteam Maurits von Martels

Melkveehouder Von Martels uit Dalfsen met voorkeursstemmen in Tweede Kamer

DALFSEN - Tot 'achter de komma' is de optelsom nog niet gemaakt, maar vast staat dat het nieuwe parlement komende vier jaar een Tweede Kamerlid uit Dalfsen krijgt. 

Dalfsenaar Malik Azmani is en blijft deel uitmaken van de VVD-fractie en melkveehouder Maurits von Martels (56) - momenteel ook wethouder in zijn woonplaats - blijkt tijdens de verkiezingen van woensdag genoeg voorkeurstemmen te hebben verzameld om zich ondanks een klassering onderaan de kandidatenlijst (44e) op eigen kracht te verzekeren van een CDA-zetel.

 Terwijl de agrariër en bestuurder uit het Dalfser buurtschap Vilsteren zichzelf vrijdag tot het middaguur nog kansloos achtte om via de 'achterdeur' als debutant alsnog beslag te leggen op een van de honderdvijftig Kamerzetels - op veel meer dan zevenduizend voorkeurstemmen was gistermorgen 'absoluut nog geen zicht' -  stegen zijn kansen vanaf het middaguur met de minuut. 

Quote

De kloof tussen stad en platteland moet worden verkleind

Maurits von Martels

Waarop de teller precies eindigt wordt pas na dit weekeinde bekend, maar vast staat al wel dat het hokje van de Dalfser 'boer van geboorte' op de CDA-lijst  zeker 20.000 keer rood is gemaakt. Meer dan genoeg om zich volgende week donderdag op het Binnenhof te melden om geïnstalleerd te worden tot Kamerlid en een van de negentien CDA-zetels in het parlement in te nemen. "Nee, ik had er geen rekening meer mee gehouden. Tenminste, niet serieus. Je weet dan wel dat je een slag om de arm moet houden zolang de persoonlijke stemmen in het hele land nog niet zijn opgeteld,  maar dat ik uiteindelijk gemakkelijk over de vereiste 17.000 voorkeurstemmen heen ga is grandioos. Dat het er zo'n 7.000 in Dalfsen en wijde omgeving waren wist ik al, maar dat de boodschap van deze boer zelfs in de verste uithoeken van ons land stemmen zou opleveren kon en mocht ik natuurlijk niet verwachten. Tja, toen ik hoorde dat Friesland en Groningen samen al goed waren voor weer een paar duizend aanhangers ging het heel snel," liet Von Martels gistermiddag in een eerste reactie weten. 

Wethouderschap ten einde

Aan zijn wethouderschap in Dalfsen komt hiermee tussentijds een einde. "Tja, dat is eigenlijk per direct al afgelopen. Het plaatselijke CDA-bestuur zal voor mijn werkkamer in het gemeentehuis op zoek moeten naar iemand anders. En m'n vrouw, zoons en de koeien zullen het komende jaren wat vaker zonder me moeten stellen. Wat voorop staat is dat mijn pleidooi voor meer volksbestuurders uit de agrarische sector kennelijk begrepen is. In ieder geval door de CDA-kiezers. Ik heb al vaker gezegd dat politiek Den Haag wel wat meer gezond boerenverstand kan gebruiken. De kloof tussen stad en platteland moet worden verkleind! Daar ga ik mij voor inzetten en ik heb er enorm veel zin in,"aldus Von Martels.

Vechtdal