Volledig scherm
Renovatieproject van Rc Panels in Grijpskerk tijdens de renovatie. De nieuwe gevel wordt voor de oude geplaatst. © Rc Panels

Miljoenen voor ‘slimme gevels en daken’ van Rc Panels uit Lemerlerveld: huis in één dag energiezuinig

Rc Panels uit Lemelerveld gaat ‘slimme prefab-panelen’ ontwikkelen die je binnen een dag als een schil om een huis kunt plaatsen. Huizen worden daardoor in een klap een stuk energiezuiniger. De panelen worden door robots gemaakt van duurzame en recyclebare materialen, hebben een hele hoge isolatiewaarde en kunnen allerlei extra’s ‘in zich dragen’. Zoals een compleet ventilatiesysteem.

Het bedrijf is nu al marktleider als het gaat om kant-en-klare bouwdelen voor woningen. Maar die zijn nog niet ‘slim’.  Om een extra stap te maken in de ontwikkeling, krijgt Rc Panels een miljoenenfinanciering gekregen van Energiefonds Overijssel en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Zij zien in Rc Panels een innovatief bedrijf dat een goede bijdrage levert aan energiebesparing. ,,De uitstoot van broeikasgassen, zoals c02, moet drastisch omlaag,” zegt Joka Bosch van Oost NL. ,,Het terugdringen van de energiebehoefte is daarin een belangrijk    doel.” Bosch is ‘trots’ dat zij daar op deze manier aan bij kan dragen. 

Volledig scherm
Renovatieproject van Rc Panels in Grijpskerk: na afloop, inclusief nieuw dak met zonnepanelen. © Rc Panels

12 miljoen

Oost NL versterkt  in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland en Overijssel de regionale economie. Rc Panels startte in 2016 in Lemelerveld, groeide de afgelopen jaren naar zestig medewerkers en verwacht dit jaar een omzet van twaalf miljoen euro. 

Laagjes

De bouwdelen van Rc Panels bestaan uit grote sandwich platen waarbij allerlei laagjes aan elkaar zijn gelijmd. De buitenste laag kan van alles zijn en er bijvoorbeeld uitzien als een gemetselde muur. Het succes van het bedrijf komt niet helemaal onverwacht. Prefab bouwen - waarbij bouwdelen voor huizen in de fabriek worden gemaakt - komt sterk op omdat dat veel tijdwinst op de bouwlocatie oplevert. Rc Panels doet dat nog eens een stuk sneller door de inzet van robots. ,,Er is een groot tekort aan personeel in de bouw,” weet commercieel directeur Guus van Oudheusden. ,,Wij werken met robots die snel grote bouwdelen kunnen maken. Die produceren 36 vierkante meter binnen 40, 45 minuten. Met wat updates kan dat straks zelfs binnen een kwartier.” 

Robots

De verdere groei van het bedrijf zal niet zozeer veel extra banen opleveren; vooral robots zullen het meerwerk doen. De productie zal wel enorm toenemen. De afgelopen twee jaar ‘verduurzaamde’ het bedrijf 1200 woningen. Straks zal dat oplopen naar 2500 per jaar. Inmiddels bestaat er ook uit het buitenland belangstelling voor producten van Rc Panels. Maar voorlopig lijkt Nederland de belangrijkste markt. Hoe groot de ‘miljoeneninvestering’ precies is, wil het bedrijf niet zeggen.

Volledig scherm
Kant-en-klare gevel wordt op z'n plaats gezet bij een bouwproject van Rc Panels in Amsterdam © Rc Panels
  1. Sukerieje vertrouwt op toekomst in Dalfsen: ‘Stoppen is echt geen optie’
    PREMIUM

    Sukerieje vertrouwt op toekomst in Dalfsen: ‘Stoppen is echt geen optie’

    Eigenaren en medewerkers van restaurant Sukerieje in Dalfsen hebben alle vertrouwen in een zonnige toekomst in de Witte Villa. Ook wanneer de gemeenteraad van Dalfsen maandagavond besluit geen 70.000 euro uit te trekken voor een noodzakelijke magazijnruimte. ,,Dan zullen we naar andere oplossingen moeten zoeken”, zegt eigenaar Jan Hogenkamp. ,,Stoppen is echt geen optie. Daarvoor hebben we er te veel in geïnvesteerd.”

Vechtdal