Volledig scherm
Piloot Van Nes in Lemelerveld © Gerard Vrakking

Minder overlast als Boeings hoger vliegen

LEMELERVELD - Een verkeersvlieger uit Dalfsen presenteert een alternatief plan voor aanvliegroutes naar Lelystad. De provincie Overijssel omarmt het voorstel van de piloot.

Vrijwel overal in het Vechtdal kun je in de zomer lekker rustig in de tuin een krantje lezen. Daar is in 2018 geen sprake meer van als Airport Lelystad begint te draaien en de Boeings met veel geraas overvliegen. KLM-piloot Hadriaan van Nes (47) betitelt de geplande vliegroutes voor airport Lelystad als onveilig, onnodig en ongewenst. Zoals het er nu naar uitziet komen de grote verkeersvliegtuigen tussen één en twee kilometer hoog overvliegen, op weg naar de landing op Lelystad.

Gedaan met de rust
Volgens Van Nes, tevens ex-Nederlands kampioen zweefvliegen, is het straks gedaan met de rust, met name rond Dalfsen en Lemelerveld. Tenzij er gekozen wordt voor het Ei van Columbus, het nieuwe plan om het luchtruim op een alternatieve manier te herverkavelen. Vliegtuigen komen dan nog steeds overvliegen, maar op veel grotere hoogte.

De huidige plannen met de vliegroutes rammelen, volgens Van Nes. Geluidsoverlast, grote kans op aanvaringen met vogels, slecht voor het milieu en bepaald geen reclame voor het Vechtdal als toeristische trekpleister. Bovendien staat de toekomst van het zweefvliegveld en de club op losse schroeven.

Niet benut
Van Nes, die het plan met collega-verkeersvliegers uitwerkte, heeft proefondervindelijk vastgesteld dat een groot deel van het hogere luchtruim niet wordt benut. De Provincie Overijssel omarmt de plannen zei gedeputeerde Eric Lievers tijdens de presentatie in Lemelerveld. ,,Het valt niet mee om met de autoriteiten aan tafel te komen maar het is wat dit betreft absoluut geen gelopen koers.''

Vechtdal