Volledig scherm
Linda (links), Romy en Gert Geissler voor de Nachtwacht van Dalfsen. © FFU Press Agency

Nachtwacht blijft in Dalfsen

DALFSEN - De familie Geissler, uitbaters van café-restaurant Expo Madrid in Dalfsen, zijn rechtmatig eigenaar van de Nachtwacht. Dat heeft de Zwolse rechter bepaald in een zaak, aangespannen door Marjolein Wentzel, weduwe van Jan van der Horst, de schilder van de levensgrote kopie van het meesterwerk van Rembrandt.

Advocaat Judith Veldhuis-Lampe is opgetogen over het vonnis: "Expo Madrid is op alle punten in het gelijk gesteld. De Nachtwacht blijft in Dalfsen."

Marjolein Wentzel eiste in een zitting eind september bij de rechter in Zwolle 'haar' Nachtwacht terug. Ze beschouwt zichzelf als mede-auteursrechthebbende omdat dankzij haar research Van der Horst de in de originele Nachtwacht ontbrekende delen alsnog heeft kunnen afbeelden. Omdat ze in gemeenschap van goederen was getrouwd met Jan van der Horst heeft ze bij zijn overlijden in 2014 het eigendom verkregen, stelde haar advocaat.

Sinds 1992 wordt het schilderij van vier bij vijf meter geëxposeerd in Expo Madrid. Het werk is gelijk toen het geïnstalleerd werd in het pand aangekocht door Gert Geissler. Dat zou blijken uit een koopovereenkomst tussen hem en Jan van der Horst uit 2001. Volgens Wentzel is dat niet waar.

De advocaat van eiseres, Jacob Bisschop, zei eerder in deze krant: "Mevrouw Wentzel heeft een document van haar man waarop hij heeft aangegeven dat zij eigenaresse is van zijn doeken. Het document dat de tegenpartij gebruikt om aan te tonen dat er een koopovereenkomst is, is een kopie."

Volgens advocate Veldhuis is Linda Geissler heel blij met de uitspraak van de rechter. "Maar ze had er ook alle vertrouwen in."

Wentzel draait als eiser in de zaak op voor de proceskosten.

Advocaat Jacob Bisschop is nog niet bereikbaar voor commentaar. Wentzel is nog niet geinformeerd over de inhoud van het vonnis en kan daarom nog niet reageren op de inhoud daarvan.

Vechtdal