Volledig scherm
Donderdag 28 juni brak voor de eerste keer brand uit in het natuurgebied bij Dalfsen. © Ginopress

Natuurgebied bij Dalfsen op slot na serie vermoedelijk aangestoken branden

Een deel van landgoed Rechteren in Dalfsen is tot nader orde afgesloten vanwege meerdere, mogelijk aangestoken, natuurbranden. Dat heeft burgemeester Han Noten vandaag besloten. In amper twee weken tijd werden vijf branden ontdekt in het gebied.

Donderdag 28 juni was het tot twee keer toe raak in de bossen van Dalfsen, ten zuiden van de Vecht. De zaterdag erop snelde voor de derde keer in enkele dagen een speciaal blusvoertuig uit Ommen naar het uitgestrekte landgoed. Afgelopen zaterdag en zondag ontdekten passanten wederom brandhaarden op het landgoed en in een gedeelte van het gebied van Natuurmonumenten.

Camera's

Na de twee brandjes van 28 juni werden al camera's opgehangen in de toren van kasteel Rechteren om rookontwikkeling snel te kunnen waarnemen en werd een extern beveiligingsbedrijf ingehuurd om 's avonds en 's nachts te surveilleren. Aeroclub Salland vervulde bovendien de functie van brandwacht vanuit de lucht. Pachters liepen actief rond, Loonbedrijf Pekkeriet stond stand-by, Foreco heeft het terrein opengesteld en de brandweer verdubbelde de capaciteit.

Omdat desondanks afgelopen weekend weer brandhaarden werden gespot, gooit de burgemeester het nu over een andere boeg. Vanaf vandaag is er sprake van een tijdelijke afsluiting van het gebied. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Loonbedrijf Pekkeriet hielp bij de bestrijding van een van de bosbrand. © GinoPress

Veilig

Noten snapt dat de incidenten tot vragen leiden. ,,Natuurlijk willen wij dat mensen zich veilig voelen in hun omgeving. Dat geldt voor de mensen die in het gebied wonen, maar ook werken of recreëren, bijvoorbeeld op camping Starnbosch. Daarom heb ik vandaag besloten om een gedeelte van het gebied af te sluiten. We willen daarmee voorkomen dat er brandhaarden ontstaan door menselijk handelen.”

Hoe lang de afsluiting duurt, durft burgemeester Noten niet te zeggen: ,,De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de branden en zo lang de droogte voortduurt en het vermoeden blijft bestaan van brandstichting, ben ik niet van plan om de afsluiting en andere maatregelen op te heffen.”

Volledig scherm
Door snelle inzet van de brandweer bleef de heidebrand zondagavond beperkt. Nog geen 24 uur eerder ging een veel groter perceel aan de Dalmsholterweg in vlammen op. © GinoPress

Vechtdal