Volledig scherm
Het Gemeentehuis van Dalfsen. Foto Erna Lammers

Nieuwe burgemeester Dalfsen op 18 oktober bekend

Inwoners van Dalfsen weten op 18 oktober wie hun nieuwe burgervader wordt. 

De benoemingsprocedure is in een vergevorderd stadium. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad heeft haar werkzaamheden afgerond en de gemeenteraad is nu aan zet. 

Op 18 oktober kiest de raad in een besloten vergadering wie de nieuwe burgemeester van Dalfsen wordt. De vergadering start om 19.30 uur. Wanneer een besluit is genomen, volgt een openbare bekendmaking nog diezelfde avond, bevestigt raadsgriffier Joost Leegwater.

Koninklijk Besluit

De nieuwe burgemeester wordt officieel benoemd bij Koninklijk Besluit op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken. De minister volgt altijd de aanbeveling van de gemeenteraad op. Deze aanbeveling is voorbereid door de vertrouwenscommissie die door de raad is ingesteld.

Sollicitanten

Eind juli maakte de Commissaris van de Koning van Overijssel, Andries Heidema, bekend dat er 46 sollicitanten (16 vrouwen en 30 mannen) graag de burgemeester van de Vechtdal-gemeente willen worden. Hij heeft een selectie gemaakt van kandidaten die naar zijn inzicht benoembaar zijn. De vertrouwenscommissie nodigde vervolgens een aantal op gesprek uit om te kijken of zij geschikt zijn voor het burgemeesterschap van Dalfsen.

Luco Nijkamp, voorzitter van de vertrouwenscommissie, heeft de gemeenteraad nu gemeld dat de commissie haar werkzaamheden heeft afgerond. 'Wij kijken terug op een bijzonder proces', laat hij optekenen door de communicatie-afdeling van Dalfsen. Nijkamp zegt goede gesprekken te hebben gevoerd en dat heeft geresulteerd in de voordracht van twee geschikte kandidaten.

De gemeenteraad is wettelijk verplicht twee kandidaten aan te bevelen bij de minister. De raad mag wel een volgorde van voorkeur aangeven: de nummer één wordt burgemeester. 

Gesloten deuren

In de besloten raadsvergadering op 18 oktober zijn alleen de Dalfser raadsleden, de griffier en de adviseurs van de vertrouwenscommissie aanwezig. Wat zich achter de gesloten deuren afspeelt, wordt niet bekendgemaakt, laat de gemeente Dalfsen alvast weten. En de identiteit van nummer twee blijft ook geheim.

Het langstzittende gemeenteraadslid, Jos Ramaker, zit de besloten raadsvergadering voor. Na deze besloten vergadering wordt in een openbare vergadering de keuze van de raad met de rest van Dalfsen gedeeld. Die bekendmaking is live te zien via het raadsinformatiesysteem op https://ris.dalfsen.nl.

De huidige burgemeester Han Noten vertrekt per 1 december.

  1. Overijssel ondersteunt evenementen, Living Village Festival Dalfsen opgelucht

    Overijssel onder­steunt evenemen­ten, Living Village Festival Dalfsen opgelucht

    De provincie Overijssel ondersteunt 21 kleinere sport- en cultuurevenementen met een subsidie van 10.000 euro. Onder meer Omloop IJsseldelta, de Sallandse Wandelvierdaagse, de Ster van Zwolle, de Nationale Sleepbootdagen 2020 en Kerst in Oud Kampen kunnen een bedrag tegemoet zien. The Living Village Festival in Dalfsen, dat door financiële malheur dreigde te verdwijnen, haalt opgelucht adem. ,,Dit kunnen we goed gebruiken.”
  2. Zo reageerden mensen op social media op de tweede aflevering van de Luizenmoeder met Juf Ank uit Dalfsen

    Zo reageerden mensen op social media op de tweede aflevering van de Luizenmoe­der met Juf Ank uit Dalfsen

    De start van het tweede seizoen van de razendpopulaire comedy De Luizenmoeder trok vorige week ruim 4 miljoen kijkers. Uiteindelijk kwam de teller met uitgesteld kijken uit op 5,1 miljoen kijkers. Vanavond was de tweede aflevering van het nieuwe seizoen. Hoe reageerde Nederland op de lotgevallen van Juf Ank (actrice en scenarioschrijfster Ilse Warringa uit Dalfsen) en de andere personages?

Vechtdal