Volledig scherm
Museum Palthehof © Eigen foto Museum Palthehof

Nieuwleusen heeft zijn eigen gedichtenroute

Nieuwleusen heeft nu officieel zijn eigen gedichtenroute. Via een wandeling aan de hand van een bundeltje met gedichten over twaalf locaties kunnen toeristen én streekgenoten de omgeving verkennen.

 Woensdagavond werd de gedichtenbundel, en dus de route, gepresenteerd bij Museum Palthehof. Twaalf plaatsgenoten, wonend bij de locatie waar het gedicht betrekking op heeft, lazen in de open lucht op het voorplein gedeelten voor en gaven een toelichting in het bijzijn van elf van de twaalf dichters plus veel andere belangstellenden. De dichters kregen een ansichtkaart waarop hun gedicht staat afgedrukt.

Initiatiefnemer is de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger, die hiermee iets wil toevoegen aan het toeristische gehalte van het dorp. Het bundeltje gedichten gaat vergezeld van een routebeschrijving, die de wandelaar of fietser door dorp en buitengebied voert, langs plekken als de Grote Kerk, de kunstboom op de Grote Markt, school C, de (voormalige) Dedemsvaart, het Grammofoonmuseum en de molen van Massier.

Omdat ook de scholen bij de wedstrijd betrokken waren, bevonden zich onder de twaalf winnende dichters ook jongeren, zoals Lucinda 't Hoenderdaal en Sanne Heideveld (Het Kompas), Nicci de Wild (De Tweemaster) en Naomi Klein (De Meele). Soms leidde de gedichtenwedstrijd zelfs tot nieuwe inzichten bij de bewoners die het gedicht voorlazen. Zo zei Jenny Kaspers over het gedicht 'Buitengebied' van Piet Kalteren: ,,Ik vind de windturbines ontsierend in het landschap, maar zoals jij ze beschrijft, ga ik ze bijna mooi vinden." 

Een ander deed de suggestie om de gedichtenroute cadeau te doen aan nieuwe inwoners. In elk geval krijgt elk bruidspaar dat trouwt in 't Olde Gemientehuus een setje. 

De route is te vinden op www.palthehof.nl.

  1. Dalfsen wil inwoners mee laten profiteren van grote energieprojecten

    Dalfsen wil inwoners mee laten profiteren van grote energiepro­jec­ten

    De gemeente Dalfsen verwacht een flink aantal aanvragen voor zonneparken, windmolens en installaties voor biomassa binnen de gemeentegrenzen. Maar dat betekent niet dat die plannen zonder slag of stoot worden uitgevoerd. Dat bleek gisteravond, toen de gemeenteraad van Dalfsen het college van burgemeester en wethouders op het hart drukte om inwoners niet alleen te laten meepraten, maar ook te laten meeprofiteren van een eventueel grootschalig energieproject binnen de gemeentegrenzen.

Vechtdal