Volledig scherm
De aanleg van glasvezel. © ANP/ED

Nieuwleusen Synergie zet glasvezelcampagne in gang

NIEUWLEUSEN - Amateurvoetbalwedstrijden die rechtstreeks in de sportkantine kunnen worden uitgezonden, een afspraak met de huisarts per internet inplannen, een kerkdienst op de bank thuis volgen of de eigen woning gratis en voor niets voorzien van camerabeveiliging; met glasvezel is het allemaal mogelijk.

Dat is althans de opvatting van Nieuwleusen Synergie, de duurzaamheidsgroep die vanmiddag de glasvezelcampagne in dorp én buitengebied tegelijk in gang zette. Die combinatie is bijzonder, vrijwel geen dorp ging Nieuwleusen hierin voor en bovendien heeft Staphorst nu al aangegeven de kennis en ervaring graag te willen delen.

De peildatum ligt op 1 juli, dan moet zo'n dertig procent van de kern Nieuwleusen en zestig procent van het buitengebied zich hebben aangemeld voor het 'supersnelle internet'. Martin Luinstra, voorzitter van Synergie, heeft met name hoge verwachtingen van het buitengebied. "Daar hunkeren ze naar glasvezel. Een boer hangt nu een camera op in de stal om een koe in de gaten te houden. Nu gaat dat van 'koe, blokje, koe, blokje' met schokkerig beeld, straks gaat dat soepel." Nieuwleusen Synergie laat zich de komende maanden zien in het dorp, bij de sportclubs en op de weekmarkt. "Want het moet ons later niet te verwijten zijn dat we er niet alles aan hebben gedaan het streefaantal te halen." Mochten zich in juli daadwerkelijk 1.200 inwoners, bedrijven, verenigingen of andere organisaties zich hebben gemeld, dan hoopt Synergie dit jaar nog de schop de grond in te doen. "We beginnen dan bij de spoorlijn en gaan via de Meele zo door naar het centrum."

Doordat Nieuwleusen Synergie met Plinq als enige provider werkt blijft het dorp in tegenstelling tot Dalfsen een 'glasvezeloorlog' van aanbieders bespaard. De kosten voor een uiteindelijk pakket van internet, telefonie en digitale televisie komen rond de vijftig euro per maand te liggen. Luinstra denkt, doordat Synergie de touwtjes in handen, dat dat bedrag na de aanleg van glasvezel niet plots omhoog schiet. "Dat zag je bij de komst van kabel in de jaren tachtig wel. Hier niet, dit moet over tien jaar nog betaalbaar zijn."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Vechtdal

poll

Waar moet de toekomstige woningbouw in Dalfsen komen?

  • Aan de oostzijde van het dorp. (14%)
  • Aan de westzijde van het dorp. (37%)
  • Ten noorden van het dorp. (26%)
  • Liever helemaal geen nieuwbouw meer. (22%)
966 stemmen

poll

Waar moet de toekomstige woningbouw in Dalfsen komen?

  • Aan de oostzijde van het dorp. (14%)
  • Aan de westzijde van het dorp. (37%)
  • Ten noorden van het dorp. (26%)
  • Liever helemaal geen nieuwbouw meer. (22%)
966 stemmen