De rechtbank in Zwolle
Volledig scherm
De rechtbank in Zwolle © Jaap Selles

Nieuwleusens stel ontkent poging doodslag op deurwaarder

Gewezen transportondernemer Dennis D. (35) en zijn vrouw Sophie B. (36) uit Nieuwleusen ontkennen poging tot doodslag op en afpersing van een deurwaarder. Het stelt tuigde volgens Justitie op 10 juli van dit jaar bij hun woning met een stalen pijp de deurwaarder af.

Dat bleek donderdag bij een pro forma-zitting in de Zwolse rechtbank. Het bezoek van de deurwaarder viel die dag niet in goede aarde bij D. en B. Hij kwam namens het pensioenfonds van het transportbedrijf Dikken een civiel vonnis betekenen dat D. tonnen zou kosten. De man werd daarop, volgens Justitie, door B. en D. tegen hoofd en lichaam geslagen en getrapt en met een metalen buis op hoofd en lichaam geslagen. Het slachtoffer liep meerdere botbreuken op. Hij brak zijn voet en ellepijp. Ook werd hij afgeperst van autosleutels, documenten en zijn mobiele telefoon. B. en D. werden direct opgepakt en zitten sindsdien vast.

Emoties

B. ontkent; ze stelt zelf juist slachtoffer van mishandeling door de deurwaarder te zijn. Ook D. ontkent de poging tot doodslag. Ondernemer D. had kort daarvoor zijn personeel verteld dat hij het bedrijf op ging doeken en het personeel op straat zou komen te staan. Dat ging echter niet volgens de de regels waarna vakbond FNV en het personeel -vrachtwagenchauffeurs- lijnrecht tegenover de ondernemer kwamen te staan. Daarbij liepen emoties over en weer hoog op. 

De rechtbank vonniste uiteindelijk op dat Dikken Transport 285.000 euro aan achterstallige pensioenpremies moest betalen en de ontslagen chauffeurs 65.000 euro aan ontslagvergoeding moest overmaken. De deurwaarder kwam die 10e juli het vonnis betekenen en werd volgens Justitie zwaar toegetakeld.

Getuigen

Advocaat K. Breedijk van D en B. wilde meer getuigen horen in de zaak; dat zou een ander licht op de rol van met name de deurwaarder werpen. De Officier vindt dat niet nodig, de rechtbank evenmin. Ook vroeg hij om de voorlopige hechtenis van de twee te schorsen, iets waar het Openbaar Ministerie zich succesvol tegen verzette. 

De zaak wordt op 7 november inhoudelijk behandeld. Dan wordt ook een andere kwestie tegen de twee behandeld: bedreiging van hun eigen civiele advocaat. D. en B. blijven tot de inhoudelijke behandeling vastzitten in het Zwolse Huis van Bewaring.

Vechtdal