Volledig scherm
PREMIUM
Marc Oortman (links), Anita Beenen en Sido van Eck (met hond Jackson) in gesprek met beleidsmedewerker Frans Mosterman van de gemeente Dalfsen. Ze zijn tevreden over de maatregelen die op het station zijn getroffen voor visueel beperkten. © Frank Uijlenbroek

Op het treinstation van Dalfsen vinden blinden en slechtzienden wél de weg

Anita Beenen schuifelt met haar rood-witte stok over het geribbelde pad bij het station in Dalfsen en komt aan bij vier vlakke tegels die in een vierkant in de straat zijn gelegd. Ze steekt haar vinger op, ten teken dat ze aan het gezelschap dat haar vergezelt iets uit wil leggen. ,,Kijk, als je een visuele beperking hebt, dan weet je nu wat je te wachten staat. Een keuzemoment. Ga je linksaf, of rechtdoor?”

Beenen komt uit Olst en is een van de drie afgevaardigden van de provinciale afdeling van de Oogvereniging die deze woensdagmiddag de stationsomgeving van Dalfsen bezoeken. Dat hebben ze al eerder gedaan, maar nu de gemeente zich adviezen van de belangenorganisatie van blinden en slechtzienden ter harte heeft genomen dit keer vooral om hun lof uit te spreken. ,,Dalfsen is een van de zeven gemeenten die we hebben aangeschreven om bij de stationsomgeving veranderingen door te voeren zodat visueel mindervaliden beter de weg weten te vinden. Ze zijn de enige die hebben gereageerd en er vooralsnog iets aan hebben gedaan...”

  1. Weilanden, voetbalvelden, plantsoenen, plantvakken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermiddel’ bokashi
    PREMIUM
    Video

    Weilanden, voetbalvel­den, plantsoe­nen, plantvak­ken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermid­del’ bokashi

    Betere landbouwgrond, strakkere voetbalvelden, mooiere plantsoenen en een flinke besparing van water. Agrariërs, onderhoudsdiensten en gemeenten in de regio zien dit ideaalbeeld binnen handbereik komen. Dankzij het oprakelen van een oude hergebruikmethode van onder andere bladafval: bokashi. Over hoe krioelende pendelwormen het groen in de regio een boost moeten geven.

Vechtdal