Volledig scherm
Klaas Buitenhuis loopt met zijn oud papier te zeulen. In Nieuwleusen wordt oud papier niet langer opgehaald. © Frank Uijlenbroek

Oplossing voor ouderen na niet ophalen oud papier in Nieuwleusen

Mindervalide inwoners en ouderen in Nieuwleusen die niet goed ter been zijn kunnen vragen om het papier thuis op te laten halen. Dat Crescendo-Excelsior sinds april niet langer oud papier ophaalt bij huishoudens zorgde voor onvrede bij de oudere inwoners, maar de muziekvereniging komt nu met een oplossing.

Het bericht van de gemeente dat mindervalide inwoners kunnen vragen om het papier thuis op te laten halen zorgt eerst voor onduidelijkheid bij Klaas Buitenhuis (77), bestuurslid van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) in Nieuwleusen. Hij stuurde nadat Crescendo-Excelsior in april stopte met het ophalen van oud papier een brief naar burgemeester, wethouders en raadsleden van de gemeente Dalfsen om te zorgen voor een oplossing. Door te spreken van ‘mindervalide’ is het voor hem onduidelijk of hier ook ouderen onder vallen. ,,Een oudere hoeft immers geen mindervalide te zijn.”

Beperkt mobiel

Buitenhuis hoort later van de gemeente dat ook ouderen kunnen profiteren van het initiatief, mits die ouderen niet goed ter been zijn. Volgens Mathilde Koterink, woordvoerder van de gemeente Dalfsen, kunnen niet alle ouderen gebruik maken van de ophaalservice van Crescendo-Excelsior. ,,Inwoners die niet of beperkt mobiel zijn kunnen het papier laten ophalen. Dit geldt niet voor ouderen die zelf goed ter been zijn.”

Andere inwoners moeten hun oud papier zelf op zaterdag brengen naar containers bij het muziekgebouw aan de Burgemeester Backxlaan 181 of scholen. In overleg met de gemeente Dalfsen heeft Crescendo-Excelsior ook besloten om de trap naast de container te vervangen voor een steviger exemplaar. Veel ouderen durfden via de trap niet het papier weg te gooien. Iedere zaterdagochtend zijn daarom ook vrijwilligers aanwezig bij Crescendo om oud papier van mindervaliden in de container te tillen.

Restafval

Crescendo-Excelsior haalt het papier niet meer op omdat dat meer kost dan het opbrengt. PCOB-bestuurslid Klaas Buitenhuis vindt dat het probleem dat hierdoor is ontstaan, nu is opgelost. ,,Als ouderen het papier niet kunnen wegbrengen is het risico dat ouderen papier bij het restafval doen en dat is vanuit milieuoogpunt niet goed. Dat ze alles ophaalden was beter, alleen dit is een prima oplossing.”

In buurgemeenten als Zwolle en Staphorst leegt eens in de paar weken een vuilniswagen blauwe containers van huishoudens. In Nieuwleusen verdient Crescendo-Excelsior met het inzamelen een zakcentje. ,,Ik had voorgesteld dat alle inwoners een blauwe container krijgen”, zegt Buitenhuis. ,,Dat was het makkelijkste geweest, maar ook een vergaande maatregel. Ik denk dat ze dat uit kostenoverwegingen niet hebben gedaan. Dit kan wellicht in de toekomst nog.”

 1. Bunkercross vervangt Lemelerveldse loop in Sallands Cross Circuit

  Bunker­cross vervangt Lemeler­veld­se loop in Sallands Cross Circuit

  Ten Broeke makelaardij en verzekeringen stopt met de organisatie van de Lemelerveldse crossloop, waarmee het Sallands Cross Circuit (SCC) sinds 2008 jaar in jaar uit werd afgesloten. De afsluiting van het nieuwe SCC-seizoen is nu op 19 januari de Bunkercross, een pittige kuitenbijter op landgoed De Haere bij Olst. Hoonhorst, afgelopen jaargang door de Sallandse lopers uitgeroepen tot ‘best georganiseerde cross’, blijft wel op de kalender met tien lopen. Zaterdagmiddag begint de inschrijving voor het nieuwe seizoen.
 1. Eerste Dalfser Ladiesrun vanaf Oude Station vooral 'voor de leuk’

  Eerste Dalfser Ladiesrun vanaf Oude Station vooral 'voor de leuk’

  Vanavond klokslag half acht lost burgemeester Erica van Lente het startschot voor de eerste Dalfser Ladiesrun. Het Oude Station waar de start- en finishlijn wordt getrokken kleurt voor deze primeur dan opvallend rose. ,,We hebben er zin in’’, zegt Annemarie Eilert enthousiast. Samen met haar broer Joost, uitbater van het grand-café in het uit 1903 daterende stationsgebouw, en de bekende Dalfser sportspeaker Henk Borgmeijer bedacht ze onder het genot van een kopje koffie aan de stamtafel dit sportieve evenement. De 33-jarige Dalfsense loopt zelf geen wedstrijden, maar vindt hardlopen wel leuk. Maar waarom nu toch een loop voor alleen vrouwen?
 2. Oranjefeest Nieuwleusen met minder vrijwilligers maar breder programma
  PREMIUM

  Oranje­feest Nieuwleu­sen met minder vrijwilli­gers maar breder programma

  De Oranjevereniging Nieuwleusen heeft haar programma klaar voor de feestweek in het dorp, van 1 tot en met 7 september. Twee opvallende elementen: kaarten zijn voor het eerst alleen in de voorverkoop verkrijgbaar en de traditionele cabaretavond op woensdag vindt voor het eerst niet plaats in de feesttent op het evenemententerrein, maar in het nieuwe kulturhus De Spil. Bestuurslid Dorien Zieleman legt het uit.

Vechtdal