Pluimveehouder Huisman in Dalfsen opgelucht dat brand niet is aangestoken

Twee etmalen na de verwoestende brand op het erf van de familie Huisman is de oorzaak nog altijd niet achterhaald. ,,Het kan kortsluiting geweest zijn, zelfontbranding, we weten het niet. Volgens de politie en brandweer is het in elk geval geen brandstichting geweest, bij hun onderzoek is daar zondag geen bewijs voor gevonden’’, zegt pluimveehouder Bert Huisman.

De kippenboer is opgelucht. ,,Gelukkig maar! We hebben ook geen verdachte personen op het erf gezien’’, zegt Bert Huisman, eigenaar van de pluimveehouderij met mestvergistingsinstallatie aan de Veldhoeveweg in het Dalfser buitengebied.

Slapeloze nachten hebben hij en zijn vrouw en kinderen gehad, sinds zaterdagmiddag rond half vijf plotseling brand uitbrak in de hal die in 2015 samen met de mestvergistingssilo’s is gebouwd. ,,De hal is verloren gegaan, maar we leven allemaal nog en het leven gaat door. De hand aan de ploeg’’, zegt Huisman vastberaden. Het vergistingsproces in de drie silo's wordt eerdaags weer opgestart, is de bedoeling. 

Biogas

,,Dan kunnen we met het biogas in elk geval weer stroom produceren. De opgewekte elektriciteit gebruiken we voor het eigen bedrijf en wordt verder teruggeleverd aan het netwerk. We produceren hier stroom voor omgerekend drie- tot vierduizend huishoudens, voor half Dalfsen zeg maar.’’ Dat de verwerking van mest niet wekenlang stil ligt is niet alleen gunstig voor Huisman, maar ook voor collega-boeren die hun mest naar de Veldhoeveweg aanvoeren. ,,We krijgen hier mest van veel boeren uit de omgeving, tot wel dertig, veertig kilometer afstand. Als die langere tijd hun mest niet kwijt kunnen zou dat een probleem opleveren, maar gelukkig valt dat mee.’’ 

De hal naast de mestvergistingssilo's van pluimveehouderij Huisman is zaterdag door brand verwoest. Op de achtergrond rechts de woonboerderij van de familie Huisman en links de kippenschuur met vrije uitloop.
Volledig scherm
De hal naast de mestvergistingssilo's van pluimveehouderij Huisman is zaterdag door brand verwoest. Op de achtergrond rechts de woonboerderij van de familie Huisman en links de kippenschuur met vrije uitloop. © Foto Freddy Schinkel

Hal verwoest

De mest werd door Huisman verder verwerkt tot droge mest, die in binnen- en buitenland wordt afgezet. In de hal stonden allerlei machines voor het bewerken van die mest, zoals een droger en een 'hygiënisatiemachine’ waarin de mest wordt verhit om eventuele ziektekiemen te bestrijden, zodat aan de eisen voor export wordt voldaan. Die apparatuur is zaterdag - net als de hal - in vlammen opgegaan. Hoe groot de totale schade is weet Huisman nog niet, de verzekering moet alles eerst in kaart brengen. 

Geen last

De drie mestsilo’s zijn dankzij het optreden van de brandweer uit de wijde regio praktisch gespaard gebleven, evenals het woonhuis van de familie Huisman en de schuur met vrije uitloop voor circa 40.000 kippen. ,,Die hebben eigenlijk nergens last van gehad. De wind stond gunstig, waardoor er geen rook in de stal is gekomen. Wel viel door de felle brand de stroom in de stal uit. Daar hebben de kippen weinig onder geleden, want in die schuur is natuurlijke ventilatie. De kippen konden ook naar buiten, naar hun uitloop. Wel kregen ze door de stroomstoring geen nieuw voer en drinkwater meer in hun bakken. Maar rond acht uur ‘s avonds kon Enexis de stroomvoorziening weer herstellen en konden de kippen weer eten en drinken. We zorgen goed voor onze diertjes, anders zorgen ze niet voor ons.’’  

  1. Dalfsen schiet woningbouwplan Nieuwleusen af, tot afgrijzen van architect
    PREMIUM

    Dalfsen schiet woningbouw­plan Nieuwleu­sen af, tot afgrijzen van architect

    Wel of geen nieuwe huizen aan de Burgemeester Backxlaan in Nieuwleusen? Arnoud Olie hoopt als algemeen directeur van B+O Architecten spoedig met wethouder André Schuurman om tafel te zitten, nu de gemeente Dalfsen een woningbouwplan heeft afgeschoten. De open ruimte tussen de begraafplaats en de verbindingsweg tussen zuid en noord is de gemeente landschappelijk te waardevol, waardoor het geen medewerking wil verlenen. ,,Drogredenen.”

Vechtdal