Bij de brand op 14 juli in Nieuwleusen kwam de 22-jarige oudste zoon des huizes om het leven.
Volledig scherm
Bij de brand op 14 juli in Nieuwleusen kwam de 22-jarige oudste zoon des huizes om het leven. © Alex Mulder

Politie: Fatale woningbrand Nieuwleusen is aangestoken

De brand in Nieuwleusen waarbij de 22-jarige Cézary om het leven kwam is aangestoken. Dat concludeert de politie op basis van onderzoek. De oudste zoon des huizes sliep op de zolder toen de brand zondag 14 juli uitbrak en overleefde de brand niet. De politie is op zoek naar getuigen.

In de vroege ochtend ontstond die zondag een korte, maar zeer hevige brand op de zolderverdieping van de woning aan het Zwartewaterland. De 22-jarige Cézary kwam daarbij om het leven. In eerste instantie was de jongste zoon van het gezin zoek. Later die ochtend kwam hij aanlopen. De jongen is meerdere keren door de politie verhoord, liet een woordvoerder eerder weten.

Woordvoerder Henk Kremer van de politie kan in het kader van het onderzoek nog niet zeggen of er verdachten in beeld zijn. Ook op de vraag of de jongere broer verdacht is kan Kremer nog niets zeggen. Of er aanhoudingen zijn verricht kan de politie eveneens bevestigen noch ontkennen. Kremer laat weten dat de komende tijd meerdere mensen zullen worden gehoord in het onderzoek. Over de aanwijzingen die duiden op brandstichting wil hij niets kwijt.

Getuigenoproep

Vorige week gaf de politie al aan rekening te houden met brandstichting. Dat blijkt nu inderdaad het geval. Daarom hoopt de politie in contact te komen met mensen die zondag 14 juli tussen 03.00 en 08.30 uur wakker waren of in het ‘Middengebied’ van Nieuwleusen waren. De brand woedde in de woning aan Zwartewaterland 8 in dat gebied.

Ook mensen die niet in de buurt waren maar wel informatie hebben om de zaak op te lossen, kunnen contact opnemen met de politie. Dat kan via de website, maar ook door te bellen met 0900-8844. Anonieme tips kunnen worden doorgegeven via 0800-7000. Een vertrouwelijk gesprek met Team Criminele Inlichtingen kan ook via ‪06-49354976.

De korte maar felle brand brak in de vroege ochtend van 14 juli uit aan de Zwartewaterland in Nieuwleusen.
Volledig scherm
De korte maar felle brand brak in de vroege ochtend van 14 juli uit aan de Zwartewaterland in Nieuwleusen. © Alex Mulder
  1. Dalfsen schiet woningbouwplan Nieuwleusen af, tot afgrijzen van architect
    PREMIUM

    Dalfsen schiet woningbouw­plan Nieuwleu­sen af, tot afgrijzen van architect

    Wel of geen nieuwe huizen aan de Burgemeester Backxlaan in Nieuwleusen? Arnoud Olie hoopt als algemeen directeur van B+O Architecten spoedig met wethouder André Schuurman om tafel te zitten, nu de gemeente Dalfsen een woningbouwplan heeft afgeschoten. De open ruimte tussen de begraafplaats en de verbindingsweg tussen zuid en noord is de gemeente landschappelijk te waardevol, waardoor het geen medewerking wil verlenen. ,,Drogredenen.”

Vechtdal