Volledig scherm
De tekening van Rembrandt Nap uit Dalfsen hangt in het Rijksmuseum. © Rijksmuseum

Rembrandt Nap (10) uit Dalfsen maakt tekening voor tentoonstelling naamgenoot in Rijksmuseum

De tekening ‘Man met glimlach’ van de 10-jarige Rembrandt Nap uit Dalfsen hangt in het Rijksmuseum bij de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt. De jonge kunstenaar heeft dezelfde naam en liefde voor tekenen als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw.

Als Rembrandt Nap ’s ochtends wakker wordt gaat hij niet televisie kijken, maar pakt hij meteen zijn potlood om te tekenen. Toen hij hoorde van de tentoonstelling vanwege het Rembrandtjaar, wist de jonge Rembrandt daarom meteen dat hij een poging wilde wagen om ook in het Rijksmuseum te komen hangen.

Glimlach

Quote

Later wil ik stripteke­naar worden of iets anders met tekenen doen

 Daarom werkte Rembrandt eind vorig jaar dagenlang aan de tekening ‘Man met glimlach’ van de fictieve superschurk The Joker uit de film ‘The Dark Knight’, waar hij ook fan van is. Rembrandt tekende het in de stijl van 350 jaar geleden overleden Rembrandt. ,,Rembrandt is een voorbeeld voor mij, ik kan echt wat leren van hoe hij werkt met licht en donker”, vertelt de 10-jarige Rembrandt. De jongen weet al precies dat Rembrandt als geen ander kon spelen met licht en donker. ,,Mijn klas was heel enthousiast toen ik vertelde dat ik met het schilderij in het Rijksmuseum zou komen te hangen.”

Trots

Van de ruim 8500 inzendingen zijn door een deskundige jury 575 kunstwerken geselecteerd, die nog tot en met 15 september in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum te bewonderen zijn. Maandag was de opening. Vader Henk Herman Nap is apetrots. ,,Het is natuurlijk helemaal geweldig omdat hij dezelfde naam heeft. We hebben hem niet speciaal vernoemd naar de schilder Rembrandt. We wilden graag een stoere naam, hebben ook gedacht om hem Leeuwenhart te noemen, maar vonden Rembrandt wel bij hem passen.”

Schilderen zit in de familie. Opa Henny van Oortmarssen schilderde vroeger het decor van Swiebertje. ,,Mijn andere twee kinderen tekenen ook, maar vinden het nog niet zo mooi als Rembrandt. Zijn opa en oma schilderen mooi en ik heb het vroeger ook gedaan”, zegt zijn vader. ,,Rembrandt tekent op elk stuk papier. Hij tekent al sinds hij twee of drie jaar oud was en schildert ook, maar tekenen doet hij vaker. Dat kan je altijd doen.”

Rembrandt

In Nederland hebben ongeveer 200 mensen Rembrandt als voornaam. ,,In het museum hangen bij de tentoonstelling twee schilderijen van iemand met de naam Rembrandt. Wij gaan er nog wel één of twee keer heen om de tekening te bekijken”, zegt Henk Herman Nap. Het jeugdblad Donald Duck hoorde van zijn talent en bijzondere naam. De jonge Rembrandt mocht daarom een kijkje nemen op de redactie. ,,Later wil ik striptekenaar worden of iets anders met tekenen doen.”

 1. Bunkercross vervangt Lemelerveldse loop in Sallands Cross Circuit

  Bunker­cross vervangt Lemeler­veld­se loop in Sallands Cross Circuit

  Ten Broeke makelaardij en verzekeringen stopt met de organisatie van de Lemelerveldse crossloop, waarmee het Sallands Cross Circuit (SCC) sinds 2008 jaar in jaar uit werd afgesloten. De afsluiting van het nieuwe SCC-seizoen is nu op 19 januari de Bunkercross, een pittige kuitenbijter op landgoed De Haere bij Olst. Hoonhorst, afgelopen jaargang door de Sallandse lopers uitgeroepen tot ‘best georganiseerde cross’, blijft wel op de kalender met tien lopen. Zaterdagmiddag begint de inschrijving voor het nieuwe seizoen.
 1. Eerste Dalfser Ladiesrun vanaf Oude Station vooral 'voor de leuk’

  Eerste Dalfser Ladiesrun vanaf Oude Station vooral 'voor de leuk’

  Vanavond klokslag half acht lost burgemeester Erica van Lente het startschot voor de eerste Dalfser Ladiesrun. Het Oude Station waar de start- en finishlijn wordt getrokken kleurt voor deze primeur dan opvallend rose. ,,We hebben er zin in’’, zegt Annemarie Eilert enthousiast. Samen met haar broer Joost, uitbater van het grand-café in het uit 1903 daterende stationsgebouw, en de bekende Dalfser sportspeaker Henk Borgmeijer bedacht ze onder het genot van een kopje koffie aan de stamtafel dit sportieve evenement. De 33-jarige Dalfsense loopt zelf geen wedstrijden, maar vindt hardlopen wel leuk. Maar waarom nu toch een loop voor alleen vrouwen?
 2. Oranjefeest Nieuwleusen met minder vrijwilligers maar breder programma
  PREMIUM

  Oranje­feest Nieuwleu­sen met minder vrijwilli­gers maar breder programma

  De Oranjevereniging Nieuwleusen heeft haar programma klaar voor de feestweek in het dorp, van 1 tot en met 7 september. Twee opvallende elementen: kaarten zijn voor het eerst alleen in de voorverkoop verkrijgbaar en de traditionele cabaretavond op woensdag vindt voor het eerst niet plaats in de feesttent op het evenemententerrein, maar in het nieuwe kulturhus De Spil. Bestuurslid Dorien Zieleman legt het uit.

Vechtdal