Volledig scherm
Kinderschaatsen, houtjes, noren, kunstschaatsen, bij de kringloopwinkel in Nieuwleusen liggen misschien wel zestig paar.

Schaatsen van en voor het dorp

De schaatsen gingen in de herfst al heel slim in een doos, nu heeft kringloopwinkel Deuroe Veuroe ze uitgestald voor de verkoop. Even slijpen, en gaan.

Boerenslimheid in Nieuwleusen, waar de winkel bij de opening in oktober gelijk maar tientallen schaatsen verzamelde voor de winterse verkoop. Conny Aalbers, een van de vrijwilligers, pakte zaterdag de dozen uit die in de herfst al werden gevuld met schaatsgerei. Noren, doorlopers, kunstschaatsen en exemplaren met dubbele ijzers liggen nu gebroederlijk naast elkaar te wachten om ondergebonden te worden. Uit het vet gehaald, voor de verkoop. De eerste zijn de deur al uit, deelt Aalbers mee. "Fatsoenlijke schaatsen, anders nemen we ze namelijk niet aan."

Het dorp bleek welwillend, toen Deuroe Veuroe begon met de inzameling, niet alleen van schaatsen overigens. "Ik denk dat we toch wel zestig paar hebben", telt Aalbers. "Vijftien paar noren, minstens zoveel houtjes en ook een redelijk aantal kunstschaatsen."

De schaatskoorts is toegeslagen in Nieuwleusen, waar het met de lokale baan eerst niet wilde vlotten, maar er gister toch witte rook vanaf de ijsbaan aan de Beatrixlaan kwam. Het lijkt bovendien slechts een kwestie van tijd voor toertochten geschaatst kunnen worden. "We hebben ook veel kinderschaatsen", brengt Aalbers haar waar aan de man. "Jeugd groeit eruit, waarna de schaatsen niet meer nodig zijn. Dat ze dan bij ons komen, is mooi meegenomen."

Goede schaatsen, weet de vrijwilliger van de kringloopwinkel, een initiatief van Nieuwleusen Synergie. "Anders gaan ze met het oud ijzer mee. Alles wat binnenkomt wordt eerst beoordeeld voor het in de schappen komt te liggen."

Deuroe Veuroe hoopt met een beetje geluk voor het eind van de week 'los' te zijn, hoewel Aalbers beseft dat het waarschijnlijk niet zo'n vaart zal lopen. "Als je schaatsen koopt dan duurt het heel lang voor je ze vervangt." Voor degene die voor een paar tientjes klaar wil zijn en toch al niet de behoefte heeft om al klapschaatsend langs de rietkragen in de Kop van Overijssel te gaan, biedt Deuroe Veuroe uitkomst. "Daarnaast verkopen we ook winterjassen, nu met 50 procent korting, sjaals, mutsen en handschoenen."

De schaatsen, in totaal meer dan honderd, kunnen wellicht nog wel een slijpbeurtje gebruiken. Maar dat moet in het dorp kunnen, bijvoorbeeld bij de fietsenzaak. "Een schaatsenslijper uitnodigen? Hm, dat is helemaal geen slecht idee. Wie weet."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Vechtdal