Volledig scherm
© VVD

Stoelendans rond enige VVD-zetel Dalfsen

DALFSEN - Roelof Schuring stopt, Gabriëlle van der Feltz ziet het niet zitten, Marinus van Riezen twijfelt. En op de achtergrond aast Gerrit Jan Veldhuis op de opengevallen VVD-zetel in Dalfsen. Aan het eind van de week moet er witte, liberale rook boven Dalfsen hangen.

Roelof Schuring liet enkele weken geleden weten zijn liefdesgeluk na te jagen en voor zijn vriendin te verhuizen naar Luttenberg. Omdat dat dorp net achter Lemelerveld en buiten de gemeentegrenzen ligt moet hij daardoor zijn raadswerk neerleggen. Schuring is fractievoorzitter en bekleedt de enige zetel die de VVD in Dalfsen bezet. Volgens de procedure wordt dan opnieuw de kieslijst van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 geraadpleegd. Als lijsttrekker werd toen Gabriëlle van der Feltz naar voren geschoven, maar na een desastreusverlopen campagne - de partij halveerde van twee naar één zetel - zag ze af van haar plaats in lokale politiek. Dat doet ze nu opnieuw. "Net als bij de eerste keer zie ik het niet zitten om als enige in de raad te zitten. Met zijn tweeën kun je de taken verdelen, dat werkt beter." Ze verkiest haar gezin boven haar politieke ambitie. "Dat doet Roelof ook, en dat kan ik begrijpen. Het raadswerk en een gezin met jonge kinderen valt niet goed te combineren."

Zetels schuiven op
Nu Van der Feltz opnieuw haar beurt voorbij laat gaan en Roelof Schuring als tweede op de lijst stond krijgt Marinus van Riezen als derde kandidaat de kans. Hoewel hij het nog nooit gedaan heeft, mag hij nu Schuring al vervangen als commissielid. "In principe vind ik dat ik het moet doen", zegt Van Riezen over de mogelijkheid om het raadspluche te bekleden. "Maar ik heb het ook erg druk met mijn eigen bedrijf." Van Riezen is bedrijfsmakelaar, en houdt kantoor in Zwolle. "En je weet dat het in die markt eindelijk weer beter gaat. Ik kom er gewoon niet aan het commissiewerk toe. Maar, aan het eind van de week zal er meer duidelijkheid komen."

De tijd dringt
Op de achtergrond kijkt ook Gerrit Jan Veldhuis toe. Hij neemt in tegenstelling tot Van Riezen al regelmatig het commissiewerk van Schuring over. "Als ze bij mij uitkomen zeg ik zeker geen nee. Maar zover is het nog lang niet." Veldhuis stond in 2014 op 6, nog achter respectievelijk Wilco Lindeboom en Pauline du Mez. Die krijgen, mocht Van Riezen toch 'nee' zeggen, alsnog de kans. Schuring verscheen maandagavond nog zelf op de raadsvergadering, terwijl hij had verwacht dat zijn opvolger al klaar zou staan. "Daar ben ik inderdaad enigszins verbaasd over. Ik ga er vanuit dat het bij de volgende raadsvergadering (maandag, red.) alsnog geregeld is."

Vechtdal