Volledig scherm
Gezamenlijk optreden van meer dan vijftig strijkers van Helsinki Strings en het Benjamin Britten-jeugdstrijkorkest. Ze voeren samen de Festival Ouverture van Edvard Grieg uit. © FotoPersBuro Frans Paalman

Strijkers brengen Stoomfabriek Dalfsen in Scandinavische sferen

Bezoekers van de Stoomfabriek in Dalfsen waren zaterdagavond getuige van een bijzonder optreden. Meer dan vijftig strijkers van Jeugdorkest Helsinki en het Benjamin Britten Jeugd Strijkorkest uit Oost-Nederland stonden samen op het podium van het Dalfser theater. 

De Helsinki Strings kwamen uit Finland naar Dalfsen op uitnodiging van de programmeurs klassiek van het theater en dirigent Loes Visser van het Britten Jeugd Strijkorkest. Het Finse jongerenstrijkorkest is in 1972 opgericht door het inmiddels gepensioneerde dirigentenechtpaar Géza en Csaba Szilvay. Vorig jaar gaf Geza een lezing voor strijkersdocenten in de Stoomfabriek. Toen ontstond ook het idee voor een uitwisseling met ‘het Britten’. Zaterdag voerden beide orkesten onder meer samen de Festival Ouverture van de Noorse componist Edvard Grieg uit. 

Vechtdal