Volledig scherm
De aanleg van glasvezel. © ANP/ED

Stuurgroep wil peiling voor aanleg van glasvezel in het buitengebied

DALFSEN - Een stuurgroep Glasvezel gaat zich sterk maken voor glasvezelaansluiting in de buitengebieden van de gemeente Dalfsen.

De organisatie, waari nLTO Noord afdeling Dalfsen, de ondernemersvereniging Lemelerveld en de verenigingen voor Plaatselijk Belang zitting hebben, wil dit voorjaar 'redelijk intensieve' de animo peilen.

"Eigenlijk is glasvezel in de buitengebieden veel harder nodig dan in de kernen", stelt stuurgroepvoorzitter Peter Swager. "De bereikbaarheid is hier al een probleem. Daarnaast kent het buitengebied veel meer industriële bedrijvigheid en wordt een snelle internetverbinding in de nabije toekomst noodzakelijk voor zorg en allerlei dienstverlening."

Van commerciële marktpartijen hoeven inwoners het niet te verwachten, benadrukken zowel Swager als gemeentelijk projectmanager glasvezel Roy Feijen. "Aansluiting van een woning of bedrijf in het buitengebied is gemiddeld vier, vijf keer zo duur dan in de bebouwde kom." Swager denkt dat daarom meer dan de helft van de bewoners van het buitengebied zich aanmelden, voordat de aanleg rendabel wordt.

De peiling vindt plaats aan de hand van enquêteformulieren met vragen over specifieke mogelijkheden binnen een bepaalde bandbreedte. De stuurgroep verwacht in mei met een voorstel te komen voor het optuigen van een koepelorganisatie, a la Nieuwleusen Synergie. "Maar alleen als er draagvlak is", benadrukt Swager. Aansluitend wil men een beroep doen op een provinciale subsidiepot met 68 miljoen euro voor de aanleg van glasvezel in buitengebieden. Daarnaast wordt gekozen voor samenwerking met Ommen en Hardenberg.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Vechtdal

poll

Waar moet de toekomstige woningbouw in Dalfsen komen?

  • Aan de oostzijde van het dorp. (14%)
  • Aan de westzijde van het dorp. (37%)
  • Ten noorden van het dorp. (26%)
  • Liever helemaal geen nieuwbouw meer. (22%)
966 stemmen

poll

Waar moet de toekomstige woningbouw in Dalfsen komen?

  • Aan de oostzijde van het dorp. (14%)
  • Aan de westzijde van het dorp. (37%)
  • Ten noorden van het dorp. (26%)
  • Liever helemaal geen nieuwbouw meer. (22%)
966 stemmen