Volledig scherm
PREMIUM
Dit bosje bij Hoonhorst is inzet geworden van een rechtszaak tussen elektriciteitstransporteur TenneT en de provincie Overijssel. De bomen moeten weg, maar vraag is wie verantwoordelijk is voor herplant. © Wilbert Bijzitter

TenneT naar Raad van State over verplichte herplant van bomen onder stroomdraden

Netbeheerder TenneT is bij de Raad van State een proefproces tegen de provincie Overijssel gestart. Inzet is onder meer de herplant van een bosje bomen in Hoonhorst dat te dicht op de hoogspanningsleidingen groeit, en zodoende voor gevaar gaat zorgen. ,,Dat wij dan ergens anders maar een bos terug moeten planten gaat ons te ver.”

Met het proces bij de Raad van State, de uitspraak daarvan wordt in januari verwacht, wil netbeheerder TenneT duidelijkheid hebben over een eventuele herplantplicht die er zou gelden voor bomen die onder stroomdraden staan. De provincie Overijssel stelt dat als de toppen te dicht op de draden komen en daardoor bomen moeten worden gekapt, de netbeheerder ze maar ergens anders moet herplanten. 

  1. Op het treinstation van Dalfsen vinden blinden en slechtzienden wél de weg
    PREMIUM

    Op het treinstati­on van Dalfsen vinden blinden en slechtzien­den wél de weg

    Anita Beenen schuifelt met haar rood-witte stok over het geribbelde pad bij het station in Dalfsen en komt aan bij vier vlakke tegels die in een vierkant in de straat zijn gelegd. Ze steekt haar vinger op, ten teken dat ze aan het gezelschap dat haar vergezelt iets uit wil leggen. ,,Kijk, als je een visuele beperking hebt, dan weet je nu wat je te wachten staat. Een keuzemoment. Ga je linksaf, of rechtdoor?”

Vechtdal