Volledig scherm
Willemijn van Rechteren (links), Sandra Smalbraak en Robert Bril kijken uit naar de opening van Theater De Stoomfabriek. "Het moet een levendig geheel worden." © FFU Press Agency

Theater in Dalfsen komt op stoom

DALFSEN - Over ruim een maand wordt theater De Stoomfabriek in Dalfsen geopend. Mathilde Santhing komt volgend jaar langs, Javier Guzman maakt zijn opwachting en oud-premier Wim Kok vertelt over het Verdrag van Maastricht. En allemaal op de fiets te bezoeken.

De veelbesproken tribune wordt eind volgende maand geleverd, drie dagen erna moet het nieuwe theater De Stoomfabriek dan daadwerkelijk opengaan. Willemijn van Rechteren heeft het als voorzitter van het stichtingsbestuur zojuist allemaal verteld, waarna ze voorgaat om alvast een kijkje voor en achter de coulissen te geven. "Het moet een levendig geheel worden. Met horeca om het theater heen, waar je voor- en achteraf naartoe kunt gaan. En dan op de fiets terug, omdat het allemaal zo mooi dichtbij is."

Staanplaatsen
Het theater in Dalfsen heeft straks honderdvijftig zitplaatsen en als de tribune is ingeschoven nog eens honderd staanplekken. Het bestuur - Willemijn van Rechteren, Roland Niezink, Sandra Smalbraak, Robert Bril, Wout van Bruchem - stapten afgelopen voorjaar in het avontuur. "Drie jaar geleden ben ik hier komen wonen", zegt Van Rechteren over de aanloop. "Zo af en toe nodigde ik artiesten bij mij thuis uit. Daar hebben ze hier van gehoord, en toen ben ik gevraagd om een functie in het nieuwe theater in te nemen."

Debat
In Theater De Stoomfabriek is er ruimte voor onder meer dans, cabaret, kindervoorstellingen, film en muziek. En politiek, zegt burgemeester Han Noten. Hij heeft onder meer oud-premier Wim Kok weten te strikken. Op 27 februari vertelt de PvdA-politicus over het Verdrag van Maastricht, in 1992 getekend als aanzet naar de oprichting van de huidige Europese Unie. "En op 13 maart is het verkiezingsdebat tussen Rutte en Wilders live in het theater te volgen."

Noten laat die tweestrijd door politici becommentariëren. Ook zet de burgemeester zich in voor muziek, om ook daar het plaatje compleet te maken. Hoewel Noten een voorliefde heeft voor Rowwen Hèze - hij is een Limburger, vandaar - heeft hij die band nog niet vastgelegd. "Ik schrijf iedere twee à drie weken een brief. Het liefst heb ik dat zanger Jack Poels solo komt. Maar helaas, het lukt nog niet."

  1. Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Jan Vlietstra is door SC Lemele gehuldigd als 'Clubheld van de Amateursport' in de gemeente Ommen. Na de thuiswedstrijd tegen Avereest werd het clubicoon zaterdag getrakteerd op een oorkonde, een mooie bos bloemen en een daverend applaus. De 76-jarige Lemelervelder is al lid sinds de oprichting in 1965. Hij voetbalde lang in het eerste elftal waarmee hij in 1968 kampioen werd, en werd daarna ook een zeer gewaardeerde vrijwilliger. 

Vechtdal