Volledig scherm
© PR

Twee verdeelstations voor glasvezel

NIEUWLEUSEN - De leden van de werkgroep Glasvezel van de Nieuwleusen Synergie zijn achter de schermen volop aan de slag om in Nieuwleusen en het buitengebied glasvezel aangelegd te krijgen.

In de eerste week van december is door Ingenieursbureau IBFN een concept rapport opgeleverd dat Nieuwleusen in kaart heeft gebracht. Op tekeningen is precies te zien hoe de kabels straks aangelegd moeten worden. Hierbij zijn berekeningen gemaakt over onder meer de lengte en de dikte van de kabels. Werkgroep lid Herman Odink is enthousiast over de plannen. "Het gaat ons lukken", zegt hij. "Onze grootste zorg is straks of we straks genoeg deelnemers krijgen. Voor het buitengebied maak ik me geen, zorgen wel als het gaat om de bebouwde kom."

Totaal gaat om een gebied waarin van 3.355 aansluitingen gemaakt kunnen worden. Het is de bedoeling dat ook glasvezel aangelegd wordt op het industrieterrein. Ook bewoners die net buiten de getrokken grens vallen, waarbinnen het netwerk wordt aangelegd, tonen interesse. Als het gaat om grotere aantallen wordt per geval door de werkgroep bekeken of ze mee kunnen liften op het initiatief van Nieuwleusen. Als de financiering van de plannen rond is en er voldoende deelnemers zijn wordt begonnen met het graven van de kabels en de bouw van een tweetal verdeelstations. Deze verdeelstations zullen in Nieuwleusen-Noord en Zuid komen te staan. "Dat gaan twee mooie onopvallende gebouwtjes worden. We zoeken nog een HBO-student die ze wil ontwerpen en tekenen. Wellicht dat leerling bouwvakkers in Nieuwleusen ze bouwen", vertelt Odink. Elke woning en boerderij krijgt een buis met daarin een glasvezel naar zijn adres aangelegd. Ook bewoners van appartementen vallen hieronder. Wel geeft de werkgroep aan dat huiseigenaren niet verplicht zijn mee te werken aan het aanleggen van een dergelijke voorziening in hun woning. Odink adviseert dit wel te doen. "Als nu geen toestemming voor de aanleg wordt gegeven en er later aangelegd moet worden, worden behoorlijke kosten in rekening gebracht." Voor de aanleg in het buitengebied wordt een eigen bijdrage gevraagd van de bewoners. Dit omdat de aanleg in het buitengebied fors duurder is dan in de bebouwde kom. Hoe hoog deze bijdrage wordt is nog niet helemaal duidelijk en is mede afhankelijk van de deelname aan het project. In het dorp moet fors worden gegraven. "Gelukkig hoeven niet alle opritten opgebroken te worden of dat grote sleuven in de tuin worden gegraven. Met speciale apparatuur kan de kabel zo onder de tuin of oprit worden geschoten", zegt Odink tot besluit.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Vechtdal