Volledig scherm
© Anton van Gerner

Ultraloper Cor Westhuis (69) overleden

De bekende Dalfser ultraloper Cor Westhuis is donderdag op 69-jarige leeftijd overleden. Vorige maand werd bekend dat hij ongeneeslijk ziek was. De in Vollenhove geboren sportman deed in 2003 mee aan de eerste editie van de Trans Europe Footrace, waarbij hij in 64 dagen van Lissabon naar Moskou rende, een afstand van 5.100 km. 

Die unieke prestatie, waarbij hij als achtste finishte, leverde hem vervolgens een jaar lang blessures op maar ook tal van lezingen in de wijde regio waarbij hij zijn verhaal vertelde gelardeerd met foto's, film en tal van anekdotes. In 2003 veroverde hij ook het Nederlands record van maar liefst 82 in één jaar voltooide marathons.

In 2009 stond hij - zestig jaar jong - aan de start van de tweede editie van deze Europese ultraloop, over een afstand van 4.600 km van Bari naar de Noordkaap. Westhuis had zich uitstekend voorbereid, met conditietraining in de sportschool en bijna elke weekeinde wel een halve of hele marathon, waarbij hij extra aandacht besteedde aan zijn 'zwakke plekken', te weten hamstrings, achillespezen en lies. De Dalfsenaar moest deze tocht echter toch opgeven, als gevolg van een ontsteking onder de linkerknie wat bij nader inzien een botbreuk bleek te zijn.  

Wilskracht

Grootste wapen van de Dalfser gemeente-ambtenaar was zijn enorme wilskracht, waarbij hij zich liet inspireren door vrouw en kinderen, collega's (ook burgemeester Elfers en wethouders stonden hem regelmatig aan te moedigen), en zijn hardloop- en wielrenvrienden onder wie de bekende sportspeaker Henk Borgmeijer. ,,Positief blijven helpt, met negatieve energie verspil je alleen maar kracht'', was zijn motto.

Woensdagmorgen 17 januari vanaf 11.00 uur wordt voor hem de uitvaartdienst gehouden in de Grote Kerk in Dalfsen.

  1. Dalfsen wil inwoners mee laten profiteren van grote energieprojecten

    Dalfsen wil inwoners mee laten profiteren van grote energiepro­jec­ten

    De gemeente Dalfsen verwacht een flink aantal aanvragen voor zonneparken, windmolens en installaties voor biomassa binnen de gemeentegrenzen. Maar dat betekent niet dat die plannen zonder slag of stoot worden uitgevoerd. Dat bleek gisteravond, toen de gemeenteraad van Dalfsen het college van burgemeester en wethouders op het hart drukte om inwoners niet alleen te laten meepraten, maar ook te laten meeprofiteren van een eventueel grootschalig energieproject binnen de gemeentegrenzen.

Vechtdal