Exclusief

Het beste van De Stentor

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van De Stentor lezen? Neem dan een abonnement.

Varkensparadijs in Dalfsen

VideoActiegroep Varkens in Nood heeft een lijst gepubliceerd met de 28 ‘beste’ varkensboeren van Nederland. Deze zogenaamde ‘vijfsterren-varkensboeren’ geven het goede voorbeeld. ,,Mijn varkens leven hier in een klein paradijs.”

Boer Bert Waterval (63) uit Dalfsen hoeft maar een keer te roepen en daar komen ze uit het struikgewas tevoorschijn: moeder zeug met in haar kielzog vijf vrolijk dartelende biggen. Ze hebben het naar hun zin, wroetend in het zand, zoveel is wel duidelijk. ,,Varkens zijn intelligente en gezellige dieren; ze vinden het leuk als je even een praatje komt maken”, zegt Waterval, terwijl hij wat gras uit de grond trekt en aan de biggen voert.

Fatsoenlijk leven

Boer Waterval uit de buurtschap Lenthe bij Dalfsen is een van de negen varkenshouders in deze regio die pronken op een lijst met de 28 ‘beste’ varkensboeren van het land. Opgesteld door actiegroep Varkens in Nood, na strenge controles op de boerderij. ,,De mens houdt voor eigen nut miljarden productiedieren, ontneemt ze hun vrijheid en bepaalt hun lot”, stelt directeur Hans Baaij van Varkens in Nood. ,,Het minste dat we daar tegenover kunnen stellen, is een fatsoenlijk leven voor die dieren.”

En dat is precies wat Waterval zijn varkens geeft. Twee zeugen heeft hij momenteel en 15 biggen. Die gaan als ze een maand of negen oud zijn – en 120 kilo wegen – naar het slager in Wezep. Vervolgens maakt Waterval er zelf worst, achterham en buikspek van, dat hij verkoopt aan restaurants door heel het land.

Instinct

Maar tot zijn varkens naar het slachthuis gaan, hebben ze een heerlijk leven op boerderij de Panhof. Ze hebben er alle ruimte om te wroeten in het zand en te spelen in het struikgewas. Ze eten wormpjes, pieren, eikels en aardperen, die Waterval op zijn erf verbouwt en die de varkens zelf uit de grond moeten halen. ,,Zo laat ik ze doen wat ze instinctief het liefste de hele dag doen; wroeten in de grond, op zoek naar voedsel.”

Quote

Ik wil hier een levend standbeeld voor het varken neerzetten

Bert Waterval

Waterval was jarenlang dierenarts in Brabant en de Achterhoek. Van dichtbij zag hij hoe de bio-industrie steeds grootschaliger werd en het welzijn van de dieren uit het oog verloor. Met als dieptepunt de varkenspest eind jaren negentig. Zat van al het varkensleed stopte hij als dierenarts, kocht een boerderij even buiten Dalfsen en begon een kleinschalige varkenshouderij. ,,Ik voelde een soort roeping om iets voor varkens te doen. Ik wil hier een levend standbeeld voor het varken neerzetten."

Respect

Volgens Waterval heeft het varken de mens altijd veel gegeven. ,,Families op het platteland hadden vroeger meestal een varken en dat werd door iedereen vertroeteld. Omdat de mensen wisten dat ze er afhankelijk van waren. Van een beetje varken kon je de hele winter eten. Het respect voor varkens is verdwenen en dat wil ik terugbrengen.”

Dat respect uit zich niet alleen in veel bewegingsvrijheid voor zijn varkens, maar ook in het feit dat Waterval de staarten van zijn biggen niet knipt en ze geen injecties geeft omdat ze hun weerstand halen uit het voedsel dat ze vinden op het land. Ook worden biggen niet na een paar weken bij hun moeder weggehaald, maar blijven ze samen waardoor de zeug soms na drie maanden nog moedermelk geeft.

Als de fotograaf aankomt, lopen de biggen knorrend op hem af. Met hun neus vol zand van het eeuwige gewroet staren ze nieuwsgierig in de lens. Waterval ziet het met een glimlach aan. ,,Mijn varkens hebben het fijn hier. Ik durf wel te stellen dat ze in een heerlijk varkensparadijs leven.”

Op de ranglijst met 28 ‘vijfsterren-varkensboeren’ prijken, naast Bert Waterval uit Dalfsen, nog acht varkenshouders uit deze regio. Het gaat om De Vijfsprong in Vorden, Mangalicahof in Zuidwolde, Mazzelpigs in Wijhe, Ouwendorperhoeve in Garderen, Santing-Meyling in Ruinerwold, Naoberhoeve in Echten, Veluws Land in Vaassen en Twentse Scharrel in Markelo.

Volledig scherm
Boer Bert Waterval met zijn varkens aan de Mataramweg in Hoonhorst. © Frans Paalman
  1. Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Jan Vlietstra is door SC Lemele gehuldigd als 'Clubheld van de Amateursport' in de gemeente Ommen. Na de thuiswedstrijd tegen Avereest werd het clubicoon zaterdag getrakteerd op een oorkonde, een mooie bos bloemen en een daverend applaus. De 76-jarige Lemelervelder is al lid sinds de oprichting in 1965. Hij voetbalde lang in het eerste elftal waarmee hij in 1968 kampioen werd, en werd daarna ook een zeer gewaardeerde vrijwilliger. 

Vechtdal