Volledig scherm
Een deel van de serviescollectie van Museum Palthehof in Nieuwleusen. Archieffoto Tom van Dijke

Verheugen op goed dat er nog niet is

Nieuwleusen - Oudejaarsdag is voor museum Palthehof traditiegetrouw de dag dat de deuren open staan om spullen te brengen voor de wisseltentoonstelling in het nieuwe jaar.

De vrijwilligers van het museum vergaapten zich aan het oude speelgoed dat werd gebracht.

Het loopt af en aan met mensen die speelgoed komen brengen. Oude echtparen, jonge moeders en jongeren die de twintig niet halen. De een brengt een oud bordspel, de ander tractors of vrachtwagens. Het is allemaal welkom, als het maar oud of van blik is. Want dat is de spelregel om in aanmerking te komen voor een plekje tijdens de tentoonstelling 'Ach ja... mijn speelgoed', die rond de Paasdagen wordt geopend.

Jakob de Weerd verheugt zich het meest op speelgoed dat nog niet eens in het museum aanwezig is. Uit een doos haalt Harm ter Wee een lijst: "Dit zit in de doos, maar dat is nog niet alles. De man zei dat ze thuis nog een kermis hebben staan. Ongeveer twee vierkante meter, maar het kan nog groter worden. Ze kunnen het zelf uitbreiden." De Weerd is direct enthousiast. "Die moeten we hebben. Het is iets aparts en natuurlijk geweldig om te zien." De twee heren discussiëren met elkaar en Gea Ruinemans, die er inmiddels bij is komen staan, over wat de speelgoedkermis zou bevatten. Eindconclusie: Het kan van alles zijn, maar ze weten het niet.

Ondertussen komt Ter Wee met een nieuwe doos vol speelgoed aangelopen. Daar zit een stoommachine in. "Nog nooit gezien, maar wel leuk", zegt hij vol bewondering. "Al weet ik niet hoe het werkt."

De vrijwilligers zijn blij met alle soorten speelgoed. Klein of groot, in goede of in slechte staat. Als het maar van vroeger is. Het liefst moet er een beetje sleet op zitten. Te zien moet zijn dat er mee gespeeld is. Zoals een kleine rode brandweerauto. Ruinemans is er blij mee. "Mooie exemplaren. Simpel, maar nog niet ingeleverd."

Het is de hele ochtend een komen en gaan van mensen. Druk is het niet, maar het loopt door en de voorraad speelgoed wordt groter en groter. Aan het eind van de ochtend staat de balans op ongeveer 200 gebrachte stukken speelgoed, die de eigenaren in november weer terugkrijgen.

Eerst gaan de vrijwilligers puzzelen om een indeling voor de tentoonstelling te maken. Een hele klus, want het moet bij elkaar passen. Ondertussen heeft De Weerd het nog steeds over de toegezegde kermis. "Die man vroeg of wij er misschien belang bij hebben. Natuurlijk! Zoiets unieks hoort op de tentoonstelling te staan."

  1. Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Jan Vlietstra is door SC Lemele gehuldigd als 'Clubheld van de Amateursport' in de gemeente Ommen. Na de thuiswedstrijd tegen Avereest werd het clubicoon zaterdag getrakteerd op een oorkonde, een mooie bos bloemen en een daverend applaus. De 76-jarige Lemelervelder is al lid sinds de oprichting in 1965. Hij voetbalde lang in het eerste elftal waarmee hij in 1968 kampioen werd, en werd daarna ook een zeer gewaardeerde vrijwilliger. 

Vechtdal